Sluttankat på sjömacken i Stäket. Foto: Mostphotos

Sluttankat – båtmacken tvingas stänga

Kalldusch för båtmacken i Stäket mitt i båtsäsongen – nu förbjuds de sälja bensin. Orsaken är att kommunen hittat föroreningar som kopplas till tankningen.

  • Publicerad 11:24, 28 jun 2018

Kommunen har upptäckt föroreningar i mark och grundvatten i anslutning till båtmacken i Stäket, Kallhälls bensin- och servicecenter. Det var Järfälla Tidning först att berätta. När miljö- och byggnadsnämnden sammanträdde i tisdags togs beslut om att macken nu förbjuds att sälja bensin.

– Det är rester av petroleum i mark och grundvatten som kan kopplas till bensinmackens försäljningar, säger nämndens ordförande Aphram Melki (C).

– Man kan tycka att vi varit hårda men vi är rättvisa. Det är en miljörisk.

”Väldigt drastiskt”

Mackägaren Erik Hammar är upprörd när Mitt i Järfälla når honom.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt drastiskt. Jag har haft den här macken i 28 år och nu har jag 21 dagar på mig att stänga när pappren är påskrivna, säger han.

– De har hittat föroreningar men de kan inte säga att det är jag som orsakat dem, men heller inte utesluta det. Nu var det upp till mig att bevisa att det inte är jag – men hur bevisar jag det? frågar han sig.

Tajmingen kunde knappt vara sämre.

– Det är mitt i båtsäsongen. 10 000 båtägare – vilka ska ta hand om dem? Folk är i uppror. Polis och sjöräddningen är ju också här och tankar, det finns ju inget i närheten, säger Erik Hammar och tillägger att han kommer att överklaga.

–  Jag har nyss renoverat för en halv miljon kronor. Jag kan inte ge upp.

Ska göra provtagningar

Men i beslutet framgår att tankstoppet gäller även om det överklagas. Bryter macken förbudet betyder det 2 000 kronor i vite per tankning.

Båtmacken ska dessutom göra omfattande undersökningar och saneringar. Cisterner ska tömmas och rengöras och jord- och grundvatten ska testas för att lokalisera föroreningskällan. Senast den 15 augusti ska detta vara fixat, annars riskerar man vite på 50 000 kronor, framgår i beslutet.