Under 2019 väntas nya regler för nyårsraketerna. Alla på pinne kommer att förbjudas. Foto: Mostphotos

Slutpangat efter nyår – 2019 förbjuds alla raketer

Under nästa år införs nya regler när det gäller fyrverkerier i Sverige. Tillstånd kommer att krävas för att använda samtliga raketer på pinne och försäljare får inte längre sälja pjäserna till personer utan tillstånd.

  • Publicerad 04:49, 27 dec 2018

Det har varit på gång under många år nu. Hårdare regler för de större fyrverkerierna som varje nyår skadar några hundra personer i landet.

Nyårsafton 2018 verkar bli det sista året då allmänheten kan kan skicka upp de klassiska nyårsraketerna.

Till sommaren 2019 införs nämligen nya föreskrifter.

Tillstånd krävs

– Vi kommer att tillståndsbelägga alla raketer på pinne, säger Mikael Ekeberg, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som gjort utredningen om de nya reglerna.

Det hela är ett nästa steg i åtstramandet av fyrverkerier i landet. 2014 förbjöds tyngre raketpjäser och redan 2002 förbjöds smällare.

Nyheten är alltså att gemene man behöver ett särskilt tillstånd från kommunen för att använda raketer. Pjäserna får fortfarande importeras av licenserade fyrverkerihandlare, men de måste kontrollera att de endast säljs till personer med just tillstånd.


Tidslinje för fyrverkerierna

Så har reglerna ändrads för användningen av olika fyrverkerier i Sverige.

Källa: MSB och Socialstyrelsen


Ligger bakom allvarliga skador

Anledningen till ändringen är skadestatistik där raketer på pinne utmärker sig som den stora boven. I Stockholms län skadas – varje år – omkring 20 personer så svårt av fyrverkerier att de måste söka akut vård.

Olyckor som med de nya reglerna ska minska.

– Det är det huvudsakliga syftet, säger Mikael Ekeberg.

Branschen är med på tåget

Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB, är positiva till åtstramningarna och redan inför förra nyår tog de gemensamt beslutet att inte köpa in raketer mer.

Tankarna var i början av MSB:s utredningar att branschen kunde reglera sig själv. Men eftersom inte alla aktörer på fyrverkerimarknaden är anslutna till branschförbundet kändes nya användarregler nödvändiga.

Utredningarna började i slutet på 2017 men tidigare än så har blickar riktats mot Norge där raketförbudet funnits i många år.

– Där har man sett att det fått en bra effekt på skadestatistiken, säger Mikael Ekeberg på MSB.

Kampen mot internethandeln

Samtidigt målas den olagliga importen av fyrverkerier upp som ett fortsatt hot.

– Den finns kvar och internationell försäljning över internet är ett stort problem, säger Mikael Ekeberg.

Ett problem är att försäljning av smällare är lagligt i andra länder, till exempel i Polen varifrån mycket av köpen över internet görs. Tullen i Sverige har förvisso blivit mer uppmärksam på importen, men det krävs mer, enligt Mikael Ekeberg.

– Det måste till fler samarbeten mellan länderna, säger han.


Så många skadas varje år

Källa: MSB och Socialstyrelsen