Parkerat. En vanlig syn på stans gator – men den 1 september blir det förbjudet att köra och parkera på gångbanor och trottoarer. Foto: Eira Desax

Slutkört med elsparkcykel på gångbanor

Snart är det slut med körande elsparkcyklar på gångbanor, meddelar infrastrukturministern. Från och med den 1 september kan det bli böter för den som bryter mot förbudet.

  • Publicerad 10:57, 28 jul 2022

Så sent som i juni meddelade regeringen, med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i spetsen, att ett förbud mot att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor börjar gälla från den första september i år.

– Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg, sa han då.

Regeringen förbjuder fri parkering på elsparkcyklar

Nu tar regeringen det ett steg längre, och förbjuder all framfart av elsparkcyklar på gångbanor, något Aftonbladet var först att rapportera om. Även det träder i kraft bara tio dagar före valet.

– Nu är det slutlekt, säger han på en pressträff under torsdagen 28 juli.

För den som bryter mot förbudet om att köra elsparkcykel i gångbanan kan det bli 500 kronor i böter.

"Många stockholmare rädda"

Förbudet välkomnas av Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), om än med viss skepsis.

– Många stockholmare är rädda när elsparkcyklarna kommer farande i 20 km/h på en trottoar där högsta hastighet är i 7 km/h. Staden hade däremot ett liknande förslag redan 2019 där vi ville förbjuda det i vissa områden. Men i grunden är regeringens förslag bra, säger han.

Kan staden göra något åt elsparkcyklarna till dess att lagen träder i kraft?

– Nej. Det är upp till företagen att informera sina användare klart och tydligt att man inte får köra på trottoarerna. Vad vi däremot kan göra är att inte förnya tillstånd till de företag som inte sköter detta.

Tillstånden som Helldén hänvisar till är återkommande upphandlingar som Stockholms stad ger till elsparkcykelföretagen, för att de ska få placera ut sina fordon på stadens gator.

Det är bland annat genom dessa som antalet elsparkcyklar har halverats sedan de var som flest – från 24 000 till 12 000 stycken.

Det här gäller

Från och med den 1 september blir det förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer.

Samma dag blir det även förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.

Därmed kommer samma regler gälla för vanliga cyklar och elsparkcyklar. Påföljden för att köra en elsparkcykel på en gångbana är – liksom för en vanlig cykel – böter, på 500 kronor.

Källa: Regeringen/Polisen

Visa merVisa mindre