Sen debut. Säsongspremiär i april blev det för den här åkaren, som hann iväg innan Mitt i hann fråga om namnet. Foto: Mattias Kamgren

Slutkläm på succésäsong i Ågestas skidspår

En av de snöfattigaste vintrarna fick stockholmarna sin längsta skidsäsong. I konstnsöspåren i Ågesta har det varit full fart in i det sista. ”Bästa stället”, säger söderortsbon Andreas Forsberg.

  • Publicerad 14:34, 8 apr 2022

Vi kan inte ha kvar snön hur länge som helst, då får vi joggarna och hundfolket på oss

”Vad fan får jag för pengarna”, frågade sig Svenskt Näringslivs Leif Östling i ett beryktat uttalande om skatt för några år sedan.

Ja, vad sägs om fyra månaders skidåkning fast det knappt fallit någon snö?

Konstsnöspåren i Ågesta har legat sedan början av december och har givit åtminstone stans skidentusiaster valuta för skattekronorna. Till och med 31 mars hade över 230 000 passager gjorts vid start/mål.

När Mitt i gör ett besök några dagar in i april, är det fortfarande gott om åkare i spåren.

– Det är väldigt bra att ha möjlighet att åka här så sent på säsongen. Bor man söder om stan är det bästa stället, säger Andreas Forsberg från Hammarbyhöjden, som har stakat sig fram här flera gånger i veckan.

– Det är fantastiskt att vi har en sån här möjlighet i Stockholm. Spåren är hur bra som helst, säger Lasse Olovsson som bor i innerstan.

Stammis. Andreas Forsberg har varit i Ågesta flera gånger i veckan i vinter. Foto: Mattias Kamgren

Tidig köldperiod la grunden

Thomas Helland, idrottsförvaltningens projektledare för konstsnöspåren i Ågesta, har all anledning att vara nöjd.

– Det är otroligt att vi har skidspår så långt som in i april i Stockholm, fast vi knappt haft någon hjälp av natursnö, säger han.

Nyckeln var den sammanhängande perioden av kyla i slutet av november och början av december, som möjliggjorde snötillverkning och dragning av slingan på drygt två kilometer.

– Det var tur att vi gjorde så mycket som vi gjorde då, för sen har det inte varit så kallt, konstaterar han.

Finns kapacitet för mer

Konstsnöanläggningen har kapacitet för spår upp till fem kilometer. Men Thomas Helland kan inte svara på om det blir aktuellt att utöka från dagens två kilometer till nästa vinter.

– Det handlar om pengar så det är en fråga för politikerna, säger han.

Helgen som kommer kan vara den sista för den här säsongen med preparerade spår. Beslut om eventuell förlängning tas i nästa vecka.

– Vi kan inte ha kvar snön hur länge som helst, då får vi joggarna och hundfolket på oss, säger Thomas Helland.