Snyltgäst. God tillgång på mat tros vara orsaken till att stenmuren i Hjorthagen blev en en råttkoloni. Foto: Johan Bernes

Slutfestat för råttorna i Hjorthagen

Bort med fågelmaten – och fram med råttgiftet. Med det receptet ska råttkolonin på Artemisgatan äntligen ha försvunnit.

  • Publicerad 15:34, 7 maj 2021

Under ett par månader har det kryllat av råttor i en stenmur i korsningen Artemisgatan-Hubertusgatan i Hjorthagen.

Råttkolonin har väckt starka känslor och diskuterats flitigt i Facebook-grupperna i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden:

"Stor som en liten hund!". "En 350-grammare". "Galet många råttor där i dag, stora och välgödda", lyder några av vittnesmålen.

Hjorthagsbon Anne Havefeldt bekräftar bilden.

– Visst har det alltid funnits en och annan råtta här, men det här är något utöver det vanliga. Går man förbi där ser man hur det rasslar ut 20 råttor, och det blir mer och mer ungar – man kan se på storlekarna att det är olika kullar, berättar hon.

Nollvision för råttor

Hittills i år har Stockholms stad fått in 26 anmälningar om råttor från Östermalms stadsdelsområde. Av dessa handlar inte mindre än 17 om området vid Artemisgatan-Hubertusgatan.

Efter att stadens entreprenör ställt ut råttgift, och fågelautomaten intill tagits bort, ska råttorna nu vara borta från muren, uppger flera personer som Mitt i Östermalm har pratat med.

– Det är bra, vi har en uttalad nollvsion när det gäller råttor, säger Tommy Tuvunger vid trafikkontoret.

Många har varnat för att mata fåglar med tanke på risken för råttinvasioner. Men det behöver inte vara helt svart eller vitt, menar Tommy Tuvunger.

– Vi får inte ta bort nöjet att mata fåglar under vintern, men man ska göra det med måtta. Det vi ska akta oss för är att lägga ut för mycket mat. Fåglarna är snabbare än råttorna och om det är en lagom mängd hinner de äta upp maten före råttorna. Men ligger den kvar över natten, ja då blir det problem.

A-läge. Har råttorna tillgång till mat och skydd, då trivs det, berättar viltvårdaren Tommy Tuvunger. Foto: Johan Bernes

Foto: Johan Bernes

Foto: Johan Bernes