– Jag har mycket känslor för Stinsen, men allt har ett avslut, säger Robin Ure.

Han har redan flyttat till salongen i Tureberg men just den här dagen hoppar han in och hjälper till på Salong Rinse i Stinsen.Det är bara några dagar före stängningen och hårtussarna efter en eftermiddagskund kan vara de sista Robin sopar upp i Stinsen.

– Vi i famijen vill tacka alla stammisarna som har supportat oss. Utan dem hade vi inte klarat oss, säger Robin.

Kusligt tomt

Det kan nog stämma, för särskilt många drop in-kunder lär knappast ha dykt upp de senaste åren på salongen längst in i ena änden på en i övrigt nästan helt igenbommad ovanvåning.

Det en gång toppmoderna och välbesökta köpcentrumet är i dag kusligt tomt. Neddragna jalusier, stängda besökstoaletter, avstängda rulltrappor och här och där avspärrade områden av lokalen. Och det enda som hörs är några monotont surrande fläktar.

Annat var det förr. Familjen Ure hade fyra salonger och Robins pappa Hasse Ure kallades för Stinsens ryggrad och var bra vän med alla andra företagare i köpcentret.

Svårigheterna började när Magnolia bostad köpte Stinsen och presenterade sina planer på att riva köpcentrumet och bygga bostäder.

Stinsen hade redan innan tappat en del hyresgäster, men nu påskyndades utvecklingen. Hasse Ure kämpade för Stinsen och frisörerna i Stinsen blev ett begrepp och lite av en symbol för att det faktiskt fortfarande fanns liv i köpcentret, om än allt mindre.

"Alla kände alla"

För ett drygt år sedan gick Hasse bort, och nu lämnar alltså frisörerna Stinsen.

– Stinsen har en historik, det var de bästa åren. Det var vänligt, familjärt och alla kände alla. Underbara år! Ändå är det lite skönt nu. Det blir ett avslut, och Stinsen är inte samma sak längre, säger Hasses fru Hanna Ure som nu får ha sönerna Robin och Romario hos sig på salongen i Tureberg.

I Stinsen blir det ännu tommare nu när epoken frisörerna är över. På hela bottenvåningen finns endast Stinsens skrädderi & kemtvätt kvar.

– Jag har kontrakt till den 31 maj men vill flytta innan – här är superlugnt, nästan spökligt, ja du ser ju – och Magnolia försöker hjälpa mig med ny lokal, säger Tomas Öz som har kemtvätten.

På övervåningen ligger en liten boulehall som är stängd nu på grund av corona, och ett gym som heter Mind2Muscle och faktiskt är nyöppnat.

– Vi startade i oktober i fjol och har kontrakt juni ut, men vi har option på en fortsättning och tänker oss att stanna i minst ett och ett halvt år, säger André Khaldi som är en av fyra delägare.

Och så är det sist men definitivt inte minst Friskis& Svettis i köpcentrets södra ände. F&S har "ett bra och långt avtal", som man själva uttrycker det,, och det löper till och med december 2023 med option om förlängning till december 2026.

F&S-styrelsen arbetar med lokalfrågan, men F&S förklarar att man inte har några planer på att lämna Stinsen förrän man har gjort klart med en ny lokal.