Snart ett minne blott. Den sista av familjen Ures salonger i Stinsen stänger i dag. Foto: Tomas Stark

Slutet på en epok: Frisörerna flyttar från Stinsen

Familjen Ure var med när Stinsen öppnade för drygt 25 år sedan och hade som mest fyra frisersalonger i köpcentret i Häggvik. I dag är bara en kvar. Och i morgon ingen. I stället blir det fokus på familjens nya salong Elite by Sauvko på Aniaraplatsen.

  • Publicerad 06:25, 27 feb 2021

– Jag har mycket känslor för Stinsen, men allt har ett avslut, säger Robin Ure.

Han har redan flyttat till salongen i Tureberg men just den här dagen hoppar han in och hjälper till på Salong Rinse i Stinsen.Det är bara några dagar före stängningen och hårtussarna efter en eftermiddagskund kan vara de sista Robin sopar upp i Stinsen.

Ett sista inhopp. Robin Ure har egentligen redan bytt från Stinsen till familjens salong intill Sollentuna centrum. Foto: Tomas Stark

– Vi i famijen vill tacka alla stammisarna som har supportat oss. Utan dem hade vi inte klarat oss, säger Robin.

Kusligt tomt

Det kan nog stämma, för särskilt många drop in-kunder lär knappast ha dykt upp de senaste åren på salongen längst in i ena änden på en i övrigt nästan helt igenbommad ovanvåning.

Det en gång toppmoderna och välbesökta köpcentrumet är i dag kusligt tomt. Neddragna jalusier, stängda besökstoaletter, avstängda rulltrappor och här och där avspärrade områden av lokalen. Och det enda som hörs är några monotont surrande fläktar.

Annat var det förr. Familjen Ure hade fyra salonger och Robins pappa Hasse Ure kallades för Stinsens ryggrad och var bra vän med alla andra företagare i köpcentret.

Svårigheterna började när Magnolia bostad köpte Stinsen och presenterade sina planer på att riva köpcentrumet och bygga bostäder.

Magnolias vision. Så här kan det nya bostadsområdet komma att se ut, så småningom. Foto: Illustration: Arkitema Architects

Stinsen hade redan innan tappat en del hyresgäster, men nu påskyndades utvecklingen. Hasse Ure kämpade för Stinsen och frisörerna i Stinsen blev ett begrepp och lite av en symbol för att det faktiskt fortfarande fanns liv i köpcentret, om än allt mindre.

"Alla kände alla"

För ett drygt år sedan gick Hasse bort, och nu lämnar alltså frisörerna Stinsen.

– Stinsen har en historik, det var de bästa åren. Det var vänligt, familjärt och alla kände alla. Underbara år! Ändå är det lite skönt nu. Det blir ett avslut, och Stinsen är inte samma sak längre, säger Hasses fru Hanna Ure som nu får ha sönerna Robin och Romario hos sig på salongen i Tureberg.

Hanna Ure. Familjens nya salong på Aniaraplatsen öppnades för snart tre år sedan. Foto: Tomas Stark

I Stinsen blir det ännu tommare nu när epoken frisörerna är över. På hela bottenvåningen finns endast Stinsens skrädderi & kemtvätt kvar.

– Jag har kontrakt till den 31 maj men vill flytta innan – här är superlugnt, nästan spökligt, ja du ser ju – och Magnolia försöker hjälpa mig med ny lokal, säger Tomas Öz som har kemtvätten.

På väg bort. Tomas Öz letar ny lokal till kemtvätten. Foto: Tomas Stark

På övervåningen ligger en liten boulehall som är stängd nu på grund av corona, och ett gym som heter Mind2Muscle och faktiskt är nyöppnat.

– Vi startade i oktober i fjol och har kontrakt juni ut, men vi har option på en fortsättning och tänker oss att stanna i minst ett och ett halvt år, säger André Khaldi som är en av fyra delägare.

Går mot strömmen. Sedan flera år blir det allt färre hyresgäster i Stinsen, men fyra killar valde att öppna ett gym på ovanvåningen. Foto: Tomas Stark

Och så är det sist men definitivt inte minst Friskis& Svettis i köpcentrets södra ände. F&S har "ett bra och långt avtal", som man själva uttrycker det,, och det löper till och med december 2023 med option om förlängning till december 2026.

F&S-styrelsen arbetar med lokalfrågan, men F&S förklarar att man inte har några planer på att lämna Stinsen förrän man har gjort klart med en ny lokal.

Ska rivas. Frågan är när. Friskis&Svettis har långt kvar på sitt hyreskontrakt i Stinsen. Foto: Tomas Stark

Invigdes 1995

Stinsen invigdes 1995 och var då ett toppmodernt och välbesökt köpcentrum.

I dag finns bara två gym och en kemtvätt kvar.

Magnolia Bostad köpte Stinsen i december 2016 för 700 miljoner kronor.

Den tidigare ägaren betalade 1,3 miljarder kronor för centrumet.

Visa merVisa mindre

Cirka 1 500 bostäder planeras

Magnolia Bostad planerar att omvandla Stinsen köpcentrum till Södra Häggviks Gårdar – en stadsdel med cirka 1 500 nya bostäder, förskola och skola.

I planen ingår att bygga bostadsrätter och hyresrätter för unga och gamla, små och stora familjer.

Mellan husen planerar Magnolia Bostad för ”gröna, välkomnande gårdar” och kring kvarteren ska ”urbana stadsgator med handel, restauranger och kaféer” utvecklas.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Larm om svärdman vid badplats

Nyheter Polisen är på plats och söker Vittnen har slagit larm om att de har sett en man med ett svärd i närheten av Rösjöbadet på lördagsförmiddagen.lördag 15/5 11:23

Tänkta drömhuset blev en dyr mardröm

Nyheter Köparen förlorade i rätten – måste betala 597 000 till säljaren Efter köpet visade det sig att husets trästomme var angripen av röta. Dessutom var radonvärdena höga och boytan mindre än den som angetts. Husköparna tog säljaren till domstol – men förlorade och ska...lördag 15/5 8:57

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39