Ljusterö kyrka och nyligen infångad grävling. – De går inte att stänga ute, säger kyrkogårdsarbetare Andreas Sverke. Foto: Mitt i

Slutet för grävlingar som bökat på kyrkogård

På kort tid har fem grävlingar som bökat på kyrkogården vid Ljusterö kyrka fångats in. – Det är kyrkan som hört av sig. Den här tiden är det väldigt mycket grävling överallt, säger viltvårdaren Lennart Öberg.

  • Publicerad 17:00, 4 sep 2019

– Grävlingarna är väldigt mycket på kyrkogården. De förstör gräsmattorna. Kyrkogårdarna har ju ganska fin mull och då trivs även mask där som grävlingarna äter, säger viltvårdaren Lennart Öberg.

Lockade med körsbär

På två veckor har han fångat fem grävlingar i fällor på kyrkogården. Som lockbete har han använt körsbär som grävlingen gärna mumsar i sig.

– De har ju gjort en del åverkan på gräsmattorna. Hål i gräsmattorna. Det är besökare som har reagerat, säger Andreas Sverke, kyrkogårdsarbetare.

Har de gett sig på gravar?

– Nej, det har vi haft tur med.

Han berättar att kyrkan skyddas av en stenmur, men att det finns ingångar och att inte alla dessa är försedda med grindar. Dessutom har grävlingar tagit sig in även där det finns grind – genom att gräva sig in.

– De kan också de flytta stenar som väger 100-150 kilo. De är väldigt starka, berättar Lennart Öberg .

Förra året tog han 32 grävlingar på Ljusterö. Hittills i år har det blivit uppemot 15.

De infångade grävlingarna avlivas och fraktas till Åkersberga för förbränning.

Vildsvin också ett problem

Ett annat nyare fenomen är den inflyttade och ökande vildsvinsstammen på Ljusterö. För 4-5 år sedan fanns inga vildsvin alls berättar han, men sedan dess har hela 300-400 grisar skjutits på ön.

– De simmar över hit. De simmar jättebra, säger Lennart Öberg.

Hur många vildsvin kommer skjutas i år på Ljusterö?

– Jag skulle tippa mellan 50 och 100.