Foto: Mostphotos

Sluta deppa – snart spelar Sverige på Friends

De må kännas deppigt just nu, men håll ut – redan i september drar nästa mästerskap igång för fotbollslandslaget. Den 10 september tar Sverige emot Turiket i nya UEFA Nations League.

  • Publicerad 18:04, 4 jul 2018

Känns det deppigt och tungt efter förlusten i kvartsfinalen i VM mot England, så kommer här något som kan lätta upp en aning. Det dröjer nämligen inte länge innan det är dags att ladda om för nästa mästerskap.

Redan i september drar UEFA Nations League igång för första gången. Tanken är att herrarnas träningslandskamper i stället ska bli tävlingsmatcher mot nationer som är rankade på samma nivå. Konceptet är ett ligasystem med upp- och nedflyttningar, och med bonuschans att ta sig till EM.

– Vi tycker mycket bra om denna nya tävling som är något helt annat än träningslandskamper. Det är är tävling med upp-och nedflyttning och med spel om fyra platser till EM 2020. Ett mycket bra initiativ, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollsförbundet.

Börjar hemma på Friends

Utifrån UEFA:s ranking från i höstas har de 55 europeiska nationerna delats in fyra nivåer, A-D, där toppnationerna spelar i A. Sverige spelar i nivå B, och i Sveriges grupp finns Turkiet och Ryssland.

Det är svåra motståndare, men samtidigt är det inte omöjligt

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollsförbundet

Det första mötet är mot Turkiet på Friends arena i Solna den 10 september, därefter väntar bortamatch mot Ryssland den 11 oktober och mot Turkiet den 17 november innan Sverige tar emot Ryssland den 20 november på Friends.

– Det är svåra motståndare, men samtidigt är det inte omöjligt, säger Karl-Erik Nilsson.

UEFA Nations League spelas vart annat år, och när det inte spelas avgörs EM- och VM-kval som tidigare.

Fakta

Så spelas UEFA Nations League

I varje nivå, A-D, spelar fyra grupper, med tre lag i varje. Gruppsegrarna, när lagen har mötts både borta och hemma, avancerar till nästa nivå medan de lagen som hamnar sist ramlar ner en nivå.

I den högsta nivå går gruppsegrarna till ett slutspel som spelas i juni nästa sommar. Var det blir står klart först i december.

I samtliga nivåer kvalificerar sig gruppsegrarna till ett play off om en plats i EM 2020.

Om en gruppsegrare redan spelat till sig en plats i det ordinarie EM-kvalet så går play off-platsen vidare till nästa lag på tur som inte redan kvalificerat sig.

Fyra lag får en plats i EM-plats genom UEFA Nations League, att komplettera med de 20 nationer som kvalificerar sig i det ordinarie EM-kvalet.

Källa: Svenska Fotbollsförbundet

Visa merVisa mindre