Helikoptern ska se till att ledningarna är fria. Foto: Genrebild. Foto: Mostphotos

Slut på strömavbrotten med helikopterkoll

Har du sett en lågt flygande helikopter som orsakat buller? Det är Vattenfall som inspekterar kraftledningarna i flera Södertörnskommuner. – Vädret för helikopterbesiktning är gynnsamt nu, säger Mikael Björnér på Vattenfall.

  • Publicerad 15:25, 29 maj 2018

Mellan den 28 maj och 8 juni ska kraftledningarna i flera Södertörnskommuner inspekteras. Då kan boende i området förvänta sig att se en lågt flygande helikopter som kan orsaka buller.

– De flyger ovanför våra ledningar för att besiktiga dem. De besiktigar teknisk utrustning, stolparna och ledningarnas skick och om det finns några träd som riskerar att falla på ledningarna, eftersom det ska vara en viss bredd mellan ledningarna och träden, säger Mikael Björnér. 

Röjer för att minska strömavbrott

Vattenfall inspekterar det som kallas för ledningsgata, ett röjt område i skogen längs en kraftledning eller telefonledning. Ledningsgatorna behöver underhållas för att minska risken för strömavbrott vid storm. Nyheter som är goda för Värmdöborna, som flera gånger drabbats av omfattande strömavbrott de senaste åren. 

– Ledningsgator måste man enligt lag besikta varje år genom flygbesiktning så det inte växter upp träd som blir för höga. Därefter röjer vi ledningsgatorna från sly vart åttonde år, säger Björnér.

Sex kommuner ska kollas

Vattenfall inspekterar ledningarna i Botkyrka, Salem, Haninge, Huddinge, Tyresö, samt Värmdö och ned mot Nynäshamn.

Vilken dag och klockslag som helikoptern besöker respektive kommun är enligt Mikeal Björnér svårt att säga och beror mycket på väderförhållandena. 

– Exakt när helikoptern flyger över är på de olika områdena är upp till pilot och besiktningsman, säger Björnér.