Slut på sommarslarv i bistron

  • Publicerad 00:00, 25 aug 2015

Det är en ljuv afton och sommarvärmen ligger som klister i luften. Gourmé och Gourmand vill äta middag och i dag lockar det sydeuropeiska köket. De går till relativt nyöppnade Styrelsen på Hantverkargatan för att mätta sin hunger och släcka sin törst.

Det är många middagsgäster på uteserveringen, och i baren och inne i restaurangen är det full fart.

Ett stort plus är att brödkorgen som kommer in innehåller varmt surdegsbröd. Det gillar herrarna mycket.

Gourmé beställer en kalvtartar med kalixlöjrom och smetana med variation av lök (145 kronor).

Det är en salig blandning av kött, syrad lök, rostad lök och löjrom. Men den syrade löken har inte syrats så väl så den syrade smaken uteblir. Den rostade löken är krispig, men det är på tok för mycket. Löken tar överhand och den milda smaken av kalv och kalixlöjrom drunknar i lökhysterin.

– Och var är saltet och pepparn? Frågar Gourmé lite tjurigt.

Gourmand beställer ankleverterrine med syrlig lökmarmelad och rostad brioche (175 kronor). Den smakar som den ska, men någon struntar i saltet i köket.

Till huvudrätt beställer Gourmé in torskrygg med blomkål, brynt smör, fänkålscrudité och torkad savojkål (269 kronor). Fisken är fint tillagad, men även här saknas salt. Den torkade savojkålen är faktiskt lite obegriplig och smakerna i rätten, som skulle kunna vara så bra, kommer inte riktigt fram. Och purén smakar nästan ingenting.

– Vem är det som slarvar i köket? Perfekta råvaror och en idé som känns klockren och så missar man i smakerna, inte bra, säger Gourmé.

Gourmand har valt entrecôte med cafe de parissmör och haricot vertes (295 kronor). Pommes fritesen är perfekt friterade. Cafe de parissmöret utsökt och haricot vertes smakar underbart till. Men köttet är ojämnt skuret och överstekt.

– Det är visst någon som slarvar med köttet också säger Gourmand.

Gourmé gissar på sommarslarv och ett par veckor senare beslutar sig herrarna för att ge restaurangen en ny chans.

Vid nästa besök finns sältan där. Barmästarbrickan som de beställer är generös (250 kronor). Tryffelrisotton med svartfotad skinka (125 kronor) är den perfekta förrätten. Sältan är helt plötsligt hög och rimlig i just en risotto.

Den klassiska råbiffen innanlår (halv 89 och hel 235 kronor) serveras som sig bör med kapris, dijonsenap, rödbetor, äggula och frissiga salladsblad. Den har också en bra sälta i sin gigantiska portion. Den är möjligtvis den bästa rätten på menyn enligt herrarna och i den stora varianten serveras perfekt friterade pommes.

Herrarna beställer in en ostbricka (135 kronor) och en marängsviss (100 kronor).

Osten är ”satan så god” stönar Gourmand. Marängsvissen har hemgjorda maränger som enligt Gourmé kunde ha innehållit något mer socker.

Det blir en fin avslutning på en bra, men inte suverän middag.

Fakta

Fakta

Namn:

Fakta

Styrelsen.

Adress:

Fakta

Kök: Sydeuropeisk bistro med franska klassiker och italienska inslag.

Miljö: Stora svulstiga speglar i guld, kristallkronor och en varm känsla inne i restaurangen. Stor uteservering.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter 189–295 kronor.

Visa merVisa mindre