Slussen under tisdagseftermiddagen. Foto: Clarence Frenker

Slussenkaoset: Spårviddshinder har beställts för att stoppa bilarna på Skeppsbron

Timslånga köer, hot mot flaggvakter och förvirrade bilister. Trafikomläggningen vid Slussen har hunnit orsaka kaos i både bil- och busstrafiken sedan den trädde i kraft i går. Nu har Stockholms stad beställt spårviddshinder för att hindra bilarnas framfart på Skeppsbron.

  • Publicerad 16:43, 28 jun 2016

I går började den nya trafikomläggningen vid Slussen att gälla. Och redan på måndagseftermiddagen stod det klart att det kommer att bli en problematisk process.

Både kollektivtrafikresenärerer och trafikanter vittnar om kraftig trängsel på främst Skeppsbron, som nu är avstängd för all biltrafik, och vissa vill inte beskriva det som något annat än ett kaos.

– Vi kan konstatera att bilarna inte följer den skyltning som finns och hela planeringen i det här bygger på att man gör det. Vi har gjort det här efter konstens alla regler för att få ett bättre flöde och det blir det om man tar Munkbroleden i stället. Men tyvärr har inte alla förstått det, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet vid Stockholms stad.

För att lösa problemet har Stockholms stad nu lagt en beställning på två spårviddshinder för att stoppa bilarnas framfart på Skeppsbron.

Hindren, som gör att de bilar som försöker köra över dem fastnar, är tänkta att placeras i vardera körfält på raksträckan mellan Skeppsbron och den nya tillfälliga bron mot Södermalmstorg.

– Vi lade beställningen i går. Men vi var beredda att trycka på knappen tidigare, säger Eva Rosman.

Finns det inte risk att det blir ännu mer köer om bilar fastnar på hindren?

– De inledande dagarna kan det självklart bli ännu mer problem innan alla har uppfattat att de är på plats. Men där får vi också köra ett varv till med flaggvakter. Det är inte rimligt att sitta i en buss i en timmes tid mellan Slottet och Slussen. Vi ska prioritera kollektivtrafik så det inte blir en kollektivtrafikinfarkt, säger hon.

När de nya hindren kommer vara på plats är ännu oklart. Men sannolikt kommer det att dröja några veckor, enligt Eva Rosman.

Under gårdagen rapporterades flera flaggvakter ha hotats av arga bilister och nu kan även polis komma att kopplas in om inte situationen förbättras.

Enligt Eva Rosman är den här veckan sannolikt den värsta och förhoppningen är att det kommer lägga sig något framöver i takt med att fler går på semester och biltrycket minskar.

– Det är många trafikljus efter varandra som är integrerade. Så när bilisterna tar den väg de inte ska ta strular det till systemet. Det i sin tur gör att det uppstår hotfull stämning. Folk blir frustrerade när de måste vända om efter att ha suttit i långa köer och då tar de ut det på flaggvakterna. Men deras uppgift är bara att styra om trafiken , säger hon.

Eva Rosman uppmanar nu alla bilister att åka Munkbroleden i stället för att försöka ta sig fram på den för bilar avstängda Skeppsbron. Och att vara snälla mot flaggvakterna.

– Vi trimmar systemet och kompletterar med bland annat mer skyltar. I går var Munkbroleden nästan helt tom, säger hon.