Slussen - en arkeologisk guldgruva

Du har sett grävmaskiner, byggstaket och rör. Men vet du att det också grävs upp mängder med arkeologiska fynd vid Slussen? Vi blickar ner i djupen där Söders historia ser nutidens ljus.

  • Publicerad 12:20, 26 feb 2015

Ingen som passerat Södermalmstorg de senaste åren har kunnat missa att torget sen länge ringas in av rejäla staket där banderoller skvallrar om förberedelser inför rivningarna och ombyggnationen av Slussen. Ledningar flyttas om, berättar stadens skyltar och ursäktar stöket.

Men det är kanske inte alla som passerar som vet att gropen på torget också är epicentrum för de arkeologiska utgrävningar som kommer att bli de största som någonsin gjorts i stadsmiljö i Sverige.

Under de närmsta tio åren kommer arkeologerna att ge sig ner i schakt efter schakt runt om hela Slussen för att söka efter fynd som kan avslöja mer om områdets och stadens historia.

Historisk pannkakstårta

Byggarbetarna får snällt vänta in de historiska utgrävningarna.

– Det är ett enormt fyndrikt område. I stadsmiljö schaktas ofta mycket bort när det byggs nytt men Slussen är som en historisk pannkakstårta där mycket ligger kvar i kronologisk ordning, säger Anna Lilliehöök, arkeolog på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet.

Hon är en av flera museipedagoger som tar med sig intresserade stockholmare på en liten tur runt Slussen för att berätta mer om den nya kunskap som hämtas upp ur djupen. Två gånger i veckan hålls vandringen som blivit mycket populär.

Den här tisdagen har ett gäng medelålders män hakat på. Någon undrar om vi inte kan få gå ner i gropen men det går inte.

– Ett tag fick vi gå ner i schaktet men det kan vi inte längre göra av säkerhetsskäl och att ha grupper av besökare där nere som av misstag kan kliva sönder något går inte, säger Anna Lilliehöök.

Nyfikenheten får i stället stillas ovan jord där fynd beskrivs och visas upp. Getben och keramikskärvor skickas runt medan Anna Lilliehöök berättar om arbetet i det nu över nio meter djupa schaktet på torget.

– Här har vi bland annat hittat ett hus från 1600-talet som tillhört Nils Göransson, stadens hovslagare. Ett av de senaste fynden som gjorts vid museets norra flygel är en stenlagd gata från sent 1200-tal. Varför man har satsat på det så här tidigt utanför stadsmuren förvånar oss, säger Anna Lilliehöök.

Jakt på sälfett

En annan överraskning är att Gustav Vasas försvar av platsen varit mycket mer omfattande än man tidigare vetat.

Än så länge har arkeologerna framför allt undersökt området vid Stadsmuseet, Götgatan, Hilton, Kornhamstorg och nere i Slussens gamla galleria. Här under McDonalds pågår jakten efter de gamla tranbodarna där man på medeltiden tog tillvara sälfett för att göra bränsle till oljelampor.

– På den här tiden åts det mycket säl och sälfettet kokades i bodarna till tran som användes som lysolja. Nu ser det ut som vi hittat bryggformationer i trä från 1500-1600-talet som tillhörde bodarna, säger Anna Lilliehöök.

Efter en dryg halvtimme avrundas stadsvandringen som från gång till gång kan förändras allt eftersom nya fynd görs. De riktigt intresserades uppmanas komma tillbaka för att få veta senaste nytt.

– Allmänintresset är väldigt stort och att sprida kunskap är en av de viktigaste uppgifterna som museerna har, säger Anna Lilliehöök.

Följ utgrävningarna vid Slussen

Vad: Stadsmuseet ordnar visningar där du får lära dig mer om utgrävningarna vid Slussen.

När: Varje tisdag och torsdag klockan 13.00–13.40, fram till sista april.

Kostar: Visningen är gratis och kräver ingen föranmälan, men det finns plats för max 30 personer. 

Var: Samling på Ryssgården, vid trapporna ned till Stadsmuseets gård.

Visa merVisa mindre

Några fynd

Förra våren gjordes ett fynd på Södermalmstorg som kan skriva om historien. En stenlagd gata från sent 1200-tal grävdes fram. Det gör den till Södermalms hittills äldsta hittade gata.

Nu börjar nästa utgrävningsfas på torget, straxintill den förra.

Arkeologerna har tagit bort två nivåer av den gamla Brunnsbacken och frilagt ett stenlagt torg och därunder en stenlagd gränd från omkring år 1600.

Finaste fyndet hittills är kanske tre kopparmynt från drottning Kristinas regeringstid 1633–1654. 

Arkeologikonsult ansvarar för utgrävningen. På www.arkeologikonsult.se kan du följa arbetet.

Visa merVisa mindre