Solen steker över den tomma tomten där Söderstadion en gång stod. En bil snurrar runt i området, annars är det rätt dött när Mitt i besöker platsen en onsdagsmorgon i början av juni.

Redan 2015 revs Hammarbys gamla arena för att ge plats åt cirka 700-1000 bostäder, kontor, butiker och restauranger. Men planeringen har dragit ut på tiden.

Flera som Mitt i pratar med i området säger att det är bra med bostäder och förtätning, men betonar att det också behövs lokaler med olika verksamheter för att det ska bli en levande stadsdel. En man kallar platsen för "steril". Thine Hogstedt ser fram emot att Blåsut, där hon bor, länkas samman med Globenområdet.

– Bron kommer göra att man slipper gå runt området för att ta sig hit. Men just här skulle jag inte vilja bo. Det är så mycket folk och kan bli rätt stökigt när det är evenemang, säger hon och tittar upp mot Globen, som förra året bytte namn till Avicii Arena.

Vann för fem år sen

Staden höll i en markanvisningstävling 2017. Det blev Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt som vann med idén ”Söderhov”. I förslaget ingår även underjordiska träningsrinkar för hockey.

Nu börjar det i alla fall hända grejer i området. Ishockey-VM 2025, som ska hållas i Stockholm och närmare bestämt i Globen, fick fart på planerna. För först när Globen är färdigrenoverad kan Hovet rivas och verksamheten där flyttas till den moderniserade arenan. Globen kommer att renoveras under hela 2024, vilket innebär att staden nu kan vidareutveckla bostadsplanerna.

– Globen moderniseras för att fungera för alla typer av evenemang innan vi kan riva Hovet, säger Fredrik Wallin, huvudprojektledare för Söderstaden på exploateringskontoret.

Och innan Hovet rivs kan inte Söderstadiontomten börja bebyggas.

– Söderhovförslaget hänger ihop i ett paket, säger Fredrik Wallin.

Under kommunfullmäktiges möte förra måndagen fattades ett genomförandebeslut om modernisering av Globen och rivning av Hovet. I höst är planen att staden ska presentera ett start-PM för bostadsprojektet.

– Vi sätter i gång med detaljplanearbetet och markanvisningar senare i år. Någon exakt tidsplan finns inte men gissningsvis kan det finnas en antagen detaljplan 2026, säger Fredrik Wallin.

"Blir nog dyrt"

Chatchai Vongpratoom jobbar i området.

– Det är bra att det byggs lägenheter här men de blir nog väldigt dyra. Om jag fick önska skulle jag gärna se fler restauranger i området, de som finns nu är rätt dyra. Det är ett bättre utbud vid Fridhemsplan, där jag jobbade tidigare, säger han.