Tom tomt. Före detta Söderstadion-tomten där det bland annat ska byggas mellan 700 och 1000 bostäder. Foto: Mimmi Epstein

Slumrande planen vid Globen väcks till liv

Vad händer egentligen på platsen där Söderstadion revs för sju år sedan? Nyligen beslutades om renovering av Globen, en förutsättning för att man ska kunna bygga bostäder på den gamla tomten. Mitt i åkte dit för att kolla läget.

  • Publicerad 05:30, 23 jun 2022

Solen steker över den tomma tomten där Söderstadion en gång stod. En bil snurrar runt i området, annars är det rätt dött när Mitt i besöker platsen en onsdagsmorgon i början av juni.

Redan 2015 revs Hammarbys gamla arena för att ge plats åt cirka 700-1000 bostäder, kontor, butiker och restauranger. Men planeringen har dragit ut på tiden.

Vision 2017. Tidig skiss. Foto: Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt

Söderstaden

Söderhov planeras på marken där Söderstadion låg och där Hovet ligger i dag.

Förslaget ska vidareutvecklas senare i år och innehåller mellan 700 och 1000 bostäder, en park, arbetsplatser, service och underjordiska hockeyrinkar. 2026 räknar staden med att det kan finnas en antagen detaljplan.

Planen ingår i nya Söderstaden, ett av stadens större stadsutvecklingsområden som även består av Slakthusområdet och Gullmarsplan-Nynäsvägen. Tanken är att länka samman de södra stadsdelarna med Södermalm och resten av innerstan.

Just nu pågår samråd för en del av Slakthusområdet som ska innehålla ett nytt torg och ny bebyggelse för kontor, utbildning och centrumändamål. Fram till den 29 augusti kan man ta del av förslaget och tycka till på https://vaxer.stockholm/.

Visa merVisa mindre

Flera som Mitt i pratar med i området säger att det är bra med bostäder och förtätning, men betonar att det också behövs lokaler med olika verksamheter för att det ska bli en levande stadsdel. En man kallar platsen för "steril". Thine Hogstedt ser fram emot att Blåsut, där hon bor, länkas samman med Globenområdet.

– Bron kommer göra att man slipper gå runt området för att ta sig hit. Men just här skulle jag inte vilja bo. Det är så mycket folk och kan bli rätt stökigt när det är evenemang, säger hon och tittar upp mot Globen, som förra året bytte namn till Avicii Arena.

Vann för fem år sen

Staden höll i en markanvisningstävling 2017. Det blev Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt som vann med idén ”Söderhov”. I förslaget ingår även underjordiska träningsrinkar för hockey.

Nu börjar det i alla fall hända grejer i området. Ishockey-VM 2025, som ska hållas i Stockholm och närmare bestämt i Globen, fick fart på planerna. För först när Globen är färdigrenoverad kan Hovet rivas och verksamheten där flyttas till den moderniserade arenan. Globen kommer att renoveras under hela 2024, vilket innebär att staden nu kan vidareutveckla bostadsplanerna.

– Globen moderniseras för att fungera för alla typer av evenemang innan vi kan riva Hovet, säger Fredrik Wallin, huvudprojektledare för Söderstaden på exploateringskontoret.

Och innan Hovet rivs kan inte Söderstadiontomten börja bebyggas.

– Söderhovförslaget hänger ihop i ett paket, säger Fredrik Wallin.

Flyttat. Emma Svensson bor i Sköndal och bodde tidigare i Blåsut. "Det som saknas här är bra shopping och restauranger. Det som finns i dag är inte speciellt bra. Jag tycker att det är bra att det byggs bostäder och att de flyttar tunnelbanestationen". Foto: Mimmi Epstein

Ska rivas. När Globen har renoverats är tanken att AIK och Djurgården ska spela sina hemmamatcher i hockey där i stället, och Hovet rivs. Foto: Mimmi Epstein

Vy i dag. 2024 påbörjas den renovering av Globen som varit på tal sedan tre år tillbaka. Tanken är att arenan står färdig till ishockey-VM 2025. Foto: Mimmi Epstein

Under kommunfullmäktiges möte förra måndagen fattades ett genomförandebeslut om modernisering av Globen och rivning av Hovet. I höst är planen att staden ska presentera ett start-PM för bostadsprojektet.

– Vi sätter i gång med detaljplanearbetet och markanvisningar senare i år. Någon exakt tidsplan finns inte men gissningsvis kan det finnas en antagen detaljplan 2026, säger Fredrik Wallin.

"Blir nog dyrt"

Chatchai Vongpratoom jobbar i området.

– Det är bra att det byggs lägenheter här men de blir nog väldigt dyra. Om jag fick önska skulle jag gärna se fler restauranger i området, de som finns nu är rätt dyra. Det är ett bättre utbud vid Fridhemsplan, där jag jobbade tidigare, säger han.