Det har stundtals varit väldigt fullt på SL-bussarna igår och idag. Genrebild. Foto: Mostphotos

SL:s svar efter kaoset med knökfulla bussar

Mitt i coronakrisen har SL dragit ner på turtätheten på flera linjer, vilket två dagar i rad lett till knökfulla bussar. Nu svarar de på kritiken som kommer från både resenärer och Folkhälsomyndigheten.

  • Publicerad 15:32, 24 mar 2020

I måndags drog SL in flera avgångar på buss-, spårvägs- och lokalbanelinjer. Anledningen är att SL:s trafikentreprenörer, liksom många andra delar av samhället, drabbats hårt av sjukskrivningar när coronaviruset svept in över Stockholm.

– Sjukfrånvaron rapporteras från entreprenörerna ligga på i snitt 20 procent. Denna måste vi hantera idag, i morgon och under flera veckor framöver, säger Aleksander Krajisnik på SL:s pressavdelning.

De indragna turerna ledde i måndags morse till hög trängsel på flera bussar runtom i länet. Och idag tisdag fortsatte problemen på flera håll – främst i Nacka och på Värmdö.

"Inte tillräckligt bra"

Aleksander Krajisnik berättar att SL redan igår satte in extra avgångar där trycket var som störst och att de fortsatte arbeta på det sättet idag. Förstärkningar sattes in på 14 busslinjer idag, men ändå rapporterades 20 bussturer vara helt fullbelagda.

– Situationen är ännu inte tillräckligt bra och ytterligare förstärkningar sätts in. Nu gäller att vi kör precis allt vi har, med den personal vi har, på de platser där det behövs mest, säger Aleksander Krajisnik.

I sociala medier rasar många resenärer mot den plötsliga coronaträngseln och även Folkhälsomyndigheten är oförstående till att SL dragit in bussturer mitt i viruskrisen.

– Det sänder en felaktig signal, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet igår.

"Inte tagna på sängen"

Men Aleksander Krajisnik på SL menar att de inte kan göra mer än de gör för tillfället.

– Man behöver förstå att vi försöker göra allt vi kan för att ta vårt samhällsansvar. Men det är inte en optimal situation, vi kan inte köra med fler bussar än vi gör för vi har inte tillräckligt många busschaufförer, säger han.

Blev ni tagna på sängen över att resenärsunderlaget var så stort i coronatider?

– Nej, vi blev inte alls tagna på sängen. Reduceringen i trafiken är inte kopplad till att antalet resenärer har gått ner. Vi är så illa tvungna för vi har inte antalet busschaufförer som krävs. Vi har tryckt ut varenda buss vi kan.

Kan ni garantera att bussarna inte är lika fulla imorgon?

– Vi kan aldrig garantera något förutom att vi gör så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Nu försöker vi styra de resurser vi har till linjerna som vi vet är väldigt hårt ansatta – bland annat i Nacka och Värmdö. Det arbetet sker redan idag och kommer fortsätta imorgon, säger Aleksander Krajisnik.