Stora förändringar väntar på två av Söderorts populäraste stombusslinjer. Foto: Hampus Jarnlo

SL:s stombusslinjer i Söderort dras om

Många slopade hållplatser och rejält omdragna linjer. Egna körfält, hårdare tag mot p-fuskare, borttagna övergångsställen. Så ska blåbussarna i Söderort gå fem minuter snabbare.

  • Publicerad 06:50, 4 dec 2018

Täta avgångar, långa linjer, förmågan att svälja mycket folk: så rullar stombussarna, eller blåbusslinjerna som de kallas. Nu vill man tajta turerna, kapa restiderna och göra dem mer pålitliga. Till exempel genom att bränna förbi många stopp.

Framkomlighetsåtgärderna, som det heter på byråkratiska, ska utredas fram till 2021. Under hösten 2019 ska man ta tag i två av de linjer som går likt blåa pulsådror genom stora delar av Söderort. Det gäller:

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

✓ 172: Skarpnäck – Norsborg via Fittja, Flemingsberg, Huddinge, Högdalen, Hökarängen.

✓ 173: Skärholmen – Skarpnäck via Fruängen, Älvsjö, Hökarängen.

Det är många åtgärder som föreslås. Från de små, som flyttade refuger, två borttagna övergångsställen på Fruängsgatan och hårdare handskar med felparkerade blockerande bilar. Till större manövrar som att utöka busskörfälten på de tyngst trafikerade lederna.

Totalt för de här linjerna vill man ta 1 700 meter körfält från bilisterna och ge till bussarna. Bland annat på Örbyleden.

Vinst: fem minuter

Men den åtgärd som märks mest på restiden, och för resenärerna, är de ändrade sträckningarna och de indragna hållplatserna. 172 tappar sex stycken, 173 hela 14 stycken.

Det gäller hållplatser i Högdalen, Gubbängen, Stora Sköndal, Skärholmen, Segeltorp Fruängen, Älvsjö och Bandhagen.

Många av dem har få på- och avstigningar då de ligger för tätt. Att behöva gå längre till en hållplats anses uppvägas av att linjernas totala restid kortas fem till åtta minuter. På många av hållplatserna stannar också de röda lokalbussarna, något som de kommer att fortsätta göra.

Alla de här åtgärderna ska nu tråcklas ihop av berörda parter. Stockholms trafikkontor rår över en del vägar, statens Trafikverk över andra, landstinget bossar över hållplatserna och bussarna, och grannkommunerna Botkyrka och Huddinge bestämmer över de sträckor som trafikerar deras mark.

Lär bli fler körfält för bara bussar

Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholm och högsta höns för stadens del av lokaltrafikskakan. Trafiknämnden som han är ordförande för ska klubba igenom det här framkomlighetsfesten nästa vecka. Helldén säger att man vill komma igång med just de här åtgärderna så snabbt det bara går, men att sista ordet inte är sagt för 172 och 173.

– Vi ska analysera vidare och se om det går att göra fler busskörfält. Till exempel på Huddingevägen har vi redan tittat på möjligheterna att ta mer väg från bilarna för att ge till bussarna, säger Daniel Helldén.

Helldén: Bussåkare ska känna sig prioriterad

Att det bara är fem minuter man tjänar – på en linje som tar en timme att åka från start till slut – tycker han inte spelar någon roll.

– De här blåbussarna är tvärförbindelser som knyter ihop där det inte finns tunnelbana. Om de flyter på kommer fler ta buss framför bil. Fem minuter, ett snitt för rusningstrafik när det är knökat, gör mycket för känslan. Den som väljer buss ska känna sig prioriterad, att det flyter på istället för att stå stilla.

Det är landstinget och deras bussentreprenör Keolis som styr över skippade hållplatser – inte Helldén. Han säger att det inte är en första åtgärd att ta bort stopp.

– Det är tvetydigt. Vi vill att det ska gå smidigt så att fler ska åka buss. Samtidigt kan man då inte ta bort för många, Men de flesta ligger kvar och täcks upp av andra linjer. Den på Skebokvarnsvägen som försvinner helt, där blir det 500 meter att gå vilket jag tycker är i längsta laget. Men där har man sagt att de stoppar tillbaka den om det visar sig inte fungera.

Det här vill man göra

172

Hoppade hållplatser: Gubbängen, Getfotsvägen, Gubbängens idrottsplats, Högdalens industri, Högdalsdepån, Stora Sköndals väg.

Det betyder att 172:an ligger kvar på Örbyleden från Hökarängen mot Högdalen utan att ta svängen upp till Gubbängen. Den sträckan täcks av rödbussen 143 som då förlängs till Hökarängen.

500 meter nya busskörfält på Örbyleden och Huddingevägen.

Sparad tid: Cirka fem minuter i båda riktningarna.

173

Hoppade hållplatser: Apoteksbolaget, Lindvreten, Lammholmsbacken, Ekholmsvägen, Vårdkasevägen, Fornminnesvägen, Visirvägen, Segeltorps industriområde, Häradsvägen, Dr Widerströms gata, Älvsjögården, Skebokvarnsvägen, Örbyleden, Stora Sköndals väg.

Det innebär att 173:an ligger kvar längs Gamla Södertäljevägen, där det tillkommer två stopp, ända bort till Kunges kurva. Den kör då alltså inte alls via Smista allé. Där ersätter linje 707. Förslag på stopp längs Gamla Södertäljev är Segeltorps centrum och Fruängsgården.

1 500 meter nya busskörfält på Örbyleden, där 300 meter delas med 172.

Sparad tid: sex till åtta minuter, beroende på riktning och tid.

Visa merVisa mindre