Resenärer ska gå på bussen genom bakdörrarna. Foto: Mitt i Stockholm

SL:s nya coronaregler – gå på bussen bak

SL-pendlare uppmanas från och med tisdag att gå på bussar genom bakdörrarna och sprida ut sig på bussar och t-bana. – Det här gäller mars månad ut, säger Sara Catoni, förvaltningschef för trafikförvaltningen.

  • Publicerad 17:55, 16 mar 2020

Resandet med kollektivtrafiken minskade med 20 procent under förra veckan. På tisdagen tog SL ett steg till.

”Vi ber resenärer stiga på genom bakdörrar, och sprida ut sig, och vi planerar för stabil trafik även vid ökad frånvaro”, skriver SL i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken går, så att alla som behöver åka till arbete och skola kan ta sig fram. För att den gemensamma resan ska vara så säker som möjligt vidtar SL ytterligare åtgärder, säger Sara Catoni, förvaltningschef för trafikförvaltningen.

Måste fortfarande ha giltig biljett

Alla som reser måste fortfarande ha en giltig biljett. Resenärer som inte kan blippa reskassan på bussen uppmanas köpa en app-biljett.

SL skriver att: ”Om man helt saknar möjlighet att köpa biljett i appen men har SL-kort med reskassa som täcker priset för en enkelbiljett kommer man inte att få tilläggsavgift vid en eventuell biljettkontroll.”

Busspåstigning i Sköndal på tisdagsmorgonen. Foto: Nils Jönsson.

Hårdare städkontroller på bussar och tåg

SL inför också hårdare kontroller när det gäller städningen av bussar och tåg.

– Utbrottet av coronavirus kommer att påverka trafiken under längre tid. Vi räknar med att frånvaron bland trafikpersonalen kan öka då fler blir sjuka, behöver vårda barn eller kanske vårda anhöriga. Nu planerar vi för hur trafiken ska gå i ett sådant läge och vara fortsatt pålitlig, säger Sara Catoni.

Treans buss i Skanstull. Foto: Johan Thornton.

Tamsons: ”En tid av prövning”

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, tycker att åtgärderna är nödvändiga.

– De förstärkta steg som nu tas för en trygg, uthållig och robust trafik handlar om att ytterligare rusta trafiken för att möta en tid av prövning.

Liljeholmen under tisdagsmorgonen. Foto: Christian Lärk.

Han ”vill tacka stockholmarna som sluter upp och visar omtanke om varandra, stannar hemma, om möjligt avstår från resor och följer myndigheternas råd.”

– Ett minskat tryck på kollektivtrafiken är viktigt för vår långsiktiga uthållighet. Ett särskilt tack också till alla kollektivtrafikens medarbetare som dag för dag ser till att hålla trafiken igång under en tuff tid. Era insatser gör skillnad för hela vårt samhälle.