Den nya pendelbåtslinjen är inte så ny som man kan tro, menar en anonym Ramsöbo – däremot blir den dyrare för öbor. Foto: Läsarbild Mostphotos

SL:s nya båtpendel sågas av öbo: ”Blir dyrare”

17 augusti startar den nya pendelbåtslinjen 83, mellan Vaxholm och Strömkajen. Men båtlinjen är egentligen gammal skåpmat som gör det dyrare för öbor att resa. Det hävdar en boende på Ramsö i Vaxholm.

  • Publicerad 05:00, 12 aug 2020

– Det är exakt samma linje som går bara det att man döpt om den till pendellinjen, säger en en boende på Ramsö som önskar vara anonym.

– Skillnaden är att vi som har ö-kort inte kan använda dessa på pendelbåten utan måste köpa SL-kort.

Man har tagit ifrån oss möjligheten att använda ö-kortet

Ramsöbo

Dyrare för öbor

Den nya linjen går mellan Vaxholm och Strömkajen, via hållplatser på Lidingö och i Nacka.

Någon liten kostnadsökning är det inte. Hittills har skärgårdsbor kunnat använda det särskilda ö-kortet som bara kostar 600 kr/år berättar hon. För att få åka samma båtar från och med 17 augusti kommer det kosta ytterligare 9 770 kr, om man väljer att köpa SL:s årskort.

– Man har tagit ifrån oss möjligheten att använda ö-kortet som man införde för att hålla skärgården levande.

Förlängt SL-kortsförsök på Vaxholmspendeln i vår

”Kan kännas som en försämring”

Trafikförvaltningen, Region Stockholm, tillbakavisar kritiken:

– Vi förstår att det kan kännas som en försämring när ö-kortet inte gäller på pendelbåten, men när linje 83 börjar köras den 17 augusti kommer det att bli fler avgångar från Vaxholm till Strömkajen vilket ju är en förbättring, kommenterar Claes Keisu, pressansvarig.

– Restiden med pendelbåten från Vaxholm till Strömkajen blir 20 minuter kortare än resa med Waxholmsbåt. Förutom avgångar med linje 83 kommer det också att finnas turer från Ramsö till Strömkajen i Waxholmsbolaget regi och då gäller där ö-kortet.

Två morgonbåtar

Den anonyma Ramsöbon som jämfört den gamla tidtabellen med den nya håller inte med:

– Sedan 2018 har man kört två morgonbåtar från (Ramsöberg) Grenadjärbryggan som är anpassade så att man är vid Strömkajen vid 8-8:30 tiden.

–Så det är ingen ökning av morgontrafiken.

Pendelbåtslinjen invigs på måndag på Vaxholms kaj i närvaro av skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C), Malin Forsbrand (C), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm samt Peter Fyrby, VD för Blidösundsbolaget.