Slottet kan vara bortom räddning

Nu är det så kallade slottet, Villa Kassman, på Storholmen till salu för 14 miljoner kronor. Fastigheten har klassats som oersättlig – men nu är den förfallen och det finns inget förbud mot rivning.

  • Publicerad 10:50, 27 maj 2012

Försäljningen av Villa Kassman, som i folkmun kallas slottet, sköts av mäklarfirman Residence, som specialiserat sig på exklusiva objekt. Den nuvarande ägaren, Nils Andersson, hoppas att någon som har det gott ställt och värnar om den historiska miljön ska köpa slottet. Helst skulle han vilja att någon hade möjlighet att återställa den fallfärdiga byggnaden i sitt ursprungliga skick.

– Det är en fantastisk plats. Både med tanke på slottets historia, och hur nära det faktiskt är in till Stockholm, säger han.

Nils Andersson köpte fastigheten för 15 år sedan för två och en halv miljon kronor. Ambitionen var då att rusta upp den för att kunna använda den som konferens- och utbildningsanläggning – främst för ishockeyproffs.

För att finansiera renoveringen tänkte han stycka av tomter och bygga en rad nya hus i parken.

Översiktsplanen för ön tillät emellertid inte den sortens nybyggnation. Och trots att ärendet överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen blev det inte av. Därför säljer Nils Andersson nu.

Men fastigheten är i akut behov av renovering. Trädgården är vildvuxen och dammarna är torra och spruckna. Söndervittrade pelare, trasiga tak och fasader talar om att delar kanske är bortom räddning.

Därför kan man inte från kommunens sida motivera ett rivningsförbud. Det betyder att den som köper fastigheten kan riva och bygga nytt, förklarar Christer Wik, byggnadsantikvarie på Lidingö stad.

– Även om jag tycker att villan och trädgården har stora kulturhistoriska värden, och huset i tidigare inventeringar har klassats som oersättligt finns det för närvarande inga juridiska hinder för att riva det, dessvärre.

På Storholmen har öborna sett slottet förfalla de senaste 50 åren. Tillsammans har man pratat om att gå ihop och köpa fastigheten för att bevara den.

– Då hade vi aldrig tillåtit byggnaden att förfalla på det här sättet, säger Lilian Carlson Nyqvist, som bott på ön sedan 1974.

Hon och hennes man hyrde ena flygeln på slottet på tidigt 1970-tal. Lilian Carlson Nyqvist berättar att det stod en teaterscen i en av salongerna. Väggarna pryddes av magnifik konst och badrummen hade marmorgolv och nedsänkta badkar med guldkranar. Enligt henne ryktades det också på 1970-talet att popgruppen Abba skulle flytta till slottet.

– Det hade börjat förfalla redan då, men det var ändå ett helt otroligt ställe. Min man har faktiskt försökt få slottet k-märkt vid ett tillfälle, men det blev aldrig så.

Att fler slott och herrgårdar är ute till salu har varit en trend de senaste åren berättar Jens Agensjö på fastighetsförmedlingen Areal.

– De här husen är byggda på en tid när det inte alls kostade lika mycket att underhålla dem. Dessutom är ägarna i hög utsträckning äldre människor och det är vanligt att yngre släktingar tycker att det är för dyrt eller krångligt att ta vid.

Fakta

Kassman var Kreugers närmaste man

Gunnar Kassman, som var Ivar Kreugers närmaste man, hade villan som sommarbostad fram till 1930-talet då den blev pensionat.

Under andra världskriget semestrade Sovjets ambassadör, författaren och feministen Aleksandra Kollontaj här.

På 1950-talet stod slottet tomt och det plundrades på många av sina värdefulla föremål.

Fabrikören Ingvar Frithiof köpte slottet på 1960-talet. Efter planer på att förvandla Storholmen till en spelhåla, hyrde han senare ut slottet till ett kollektiv.

Visa merVisa mindre