Slöseriombudsmannen: ”Klassiskt recept på slöseri”

Stockholm och Sverige kan få vinter-OS 2026, men alla är inte positivt inställda till idrottsarrangemanget. – En brakförlust, säger Johan Gustafsson, känd som Slöseriombudsmannen.

  • Publicerad 15:04, 11 okt 2018

När det stod klart att Stockholm, som en av tre kandidater kan få stå som värd för vinter-OS 2026, började för- och motargumenten att hagla på sociala medier. Ett av huvudargumenten från de som är emot är att det kostar för mycket pengar för skattebetalarna.

Johan Gustafsson som bor i Nacka och är Slöseriombudsmannen (Slöso) som bevakar skattebetalarnas intressen. Han menar att även om OS skulle vara roligt så kostar det för mycket för skattebetalarna och är inte värt det.

– En brakförlust som skattebetalarna inte ska behöva stå för. All seriös expertis säger att OS är en jätteförlust och det enda OS som någonsin gått med vinst är OS i Los Angeles men det berodde på att de var de enda sökande och kunde pruta på priset, säger Slöseriombudsmannen.

En förlustaffär

Argumenten om att ett mästerskap av denna kaliber skulle ge positiva dynamiska effekter för staden slår Slöso undan.

– Alla rapporter visar på att det är en förlustaffär. Senaste OS:et kostade 100 miljarder och i Ryssland gick notan på 330 miljarder.

– Man kan dra en liknelse med Melodifestivalen som är som ett OS men asmycket billigare. Det kostar våra kommuner miljoner att arrangera en deltävling och alla som gör det säger att det lönar sig men det är rent önsketänkande.

Och han säger att det var samma visa med ridsports-EM i Göteborg där staden ska ha redovisat ett minus på 55 miljoner efter att man räknat in alla aspekter.

Skapa fler idrottsplatser för unga

Ett annat argument från ja-sidan är att inför ett sådant stort mästerskap skulle Stockholm kunna se över träningsanläggningar och även bygga fler planer för ungdomar att träna på.

– Det är ett väldigt dyrt sätt att göra det på och i andra städer står dessa anläggningar tomma efter mästerskapet. Nej, det här är ett klassiskt recept på slöseri.

Skilja på Schweiz och Sverige

Nej, Slöseriombudsmannen går inte ens igång på att ett OS kan sätta Sverige på kartan och en gång för alla få världen att förstå att Sverige och Schweiz inte är samma land.

– Haha, är det ett problem? Det är ett klassiskt argument för att motivera slöseri när någon säger att en satsning måste genomföras för att sätta en stad eller ett land på kartan. 

Om OS inte var en brakförlust skulle det väl finnas privta aktörer som skulle gå in.

– Om OS inte var en brakförlust skulle det väl finnas privata aktörer som skulle gå in tillsammans med Svenska olympiska kommittén. Då slipper politikerna riskera skattebetalarnas pengar.

Sportturister vs vanliga turister

Slöseriombudsmannen tar upp OS i London, en stad som skulle svälja massa sportturister utan att det skulle påverka den vanliga turismen. Med det gjorde det ändå.

– Ett OS lockar sportturister, men andra turister håller sig undan. Forskningen visar att i många fall har OS faktiskt lett till att färre turister söker sig till en plats för att den blir allt för intimt förknippad med ett sportevenemang.

Sedan passar han bollen över till de som är positiva.

– Varför ska skattepengar gå till OS istället för sjukvård när vårdköerna bara växer? Den frågan vill jag ha svar på.