Slopade sopnedkast oroar äldre: ”Det är illa”

Borttagna sopnedkast skapar oro bland de boende i pensionärsbostäderna i Enebyberg. – Många av oss har problem med att gå och endel har inga ben – hur ska det gå, säger Lennart Johansson, 85.

  • Publicerad 16:25, 1 mar 2017

Det var i början av februari som de boende i pensionärsbostäderna i Enebyberg fick veta att sopnedkasten i husen de bor i skulle tas bort. I stället ersattes de med sopkärl en bit ner på vägen.

– Det är några hundra meter att gå. Det kanske inte låter så långt, men många av oss har problem med att gå och endel har inga ben – hur ska det gå? Sen är det vissa som inte klarar av att bära soporna själv, eller har problem med locken eftersom de är så tunga och faller tillbaka, säger Lennart Johansson, 85, som bor i en av lägenheterna.


LÄS MER: Danderydsborna slänger mer förpackningar i soporna


Brist på information

Han säger att han är besviken på bristen på information från kommunens sida. Och tycker att det har varit svårt att få tag i någon att prata om saken med.

– De kallade till ett informationsmöte här utanför ett garage. I kylan i februari. Jag tycker att det är illa skött och dåligt förberett, det finns ett allmänna missnöje, säger han och fortsätter:

–Vi fick beskedet om att det skulle bli så här. Någon diskussion om alternativ ville man inte ha. Det är illa att man kallar till möte men gör som man tänkt ändå, utan att lyssna och hitta lösningar.

Jobbar på ny lösning

Hos kommunen säger man att det hela handlar om en tillfällig lösning på ett akut problem.

– Företaget som kör soporna, SUEZ, flaggade för att deras huvudskyddsombud skulle stoppa hämtningen helt i mitten av februari, på grund av arbetsmiljöskäl, om ingenting gjordes, säger Tomas Wikvist, projektledare på Danderyds kommuns fastighetsavdelning.


LÄS MER: Sopplaner oroar närboende i Enebyberg


Anledningen ska vara att sopbilarna inte kan komma tillräckligt när byggnaderna, och att det därför blir långt för personalen att släpa soporna.

– Det här är ju gångvägar, och enligt lite nyare regler får sopbilarna inte köra där eftersom det är lätt att det händer olyckor. Då fick vi ta till en akut lösning och ställa ut kärl i stället. Vi jobbar febrilt på att hitta en bättre lösning, och vi hoppas kunna presentera den de närmaste veckorna. Men det blir svårt att få till sophämtning vid dörren, säger Tomas Wikvist.

Förstår kritiken

Angående kritiken om att det varit dåligt med information från kommunens sida säger han att han har förståelse för det.

– Där kan vi absolut bli bättre. Jag har full förståelse för att man vill veta saker tidigare, men då hade vi inget att berätta. Vi gick ut när vi hade information. När vi träffades på plats handlade det inte om något formellt möte, utan vi var på plats för att informera om var kärlen skulle stå och så vidare, säger Tomas Wikvist.