Genrebild. Foto: Arkiv

Slöjbråk på Ältabuss: förarens framtid oklar

I onsdags beordrade en busschaufför en kvinna med niqab att visa ansiktet. Nu har bussföretaget Nobina tagit föraren ur tjänst på obestämd tid. – Man får ha vilka kläder man vill och man får skyla sitt ansikte om man vill, säger Erik Steijer, trafikchef för Nobinas bussar i Södertörn.

  • Publicerad 13:18, 10 nov 2017

Det var i onsdags eftermiddag som en chaufför på buss 401 mot Älta bad en kvinna med heltäckande slöja, niqab, att visa ansiktet och identifiera sig när hon steg på bussen vid Londonviadukten.

– Det är naturligtvis helt fel av föraren, helt oacceptabel anser vi, säger Jesper Petterson, presskommunikatör för SL.

Kvinnan ska inte ha följt chaufförens order utan gått och satt sig i bussen. Ett vittne berättade till Aftonbladet att en medresenär ska ha sagt att ”halloween faktiskt är över” och syftat på kvinnan i slöja. Då ska en het diskussion ha utbrutit på bussen mellan en person som kritiserade kvinnan, och två som försvarade henne.

”Man får skyla sitt ansikte”

Förarens arbetsgivare Nobina, hävdar att de inte har några regler som inte tillåter slöja på deras bussar.

– Nej, det finns inga såna regler. Man får ha vilka kläder man vill och man får skyla sitt ansikte om man vill, säger Erik Steijer.

Oklart om förarens framtid

Om föraren får arbeta kvar är fortfarande oklart. Senare samma eftermiddag togs han ur tjänst för en utredning om hans beteende. I nuläget har Nobina inte tagit något beslut om föraren kommer arbeta kvar inom företaget.

– Jag kommer inte kommentera hur vi hanterar vår personal. Det kommer jag inte svara på.

Kan resenärer med slöja i fortsättningen känna sig trygga när de åker buss med er i fortsättningen?

– Absolut, det kan alla som åker med oss göra.

Vad ska ni göra för att det här inte ska hända igen?

– Vi har ett arbete som hela tiden pågår om mänskliga rättigheter och värderingar. Vi pratar alltid om hur vi ska bete oss för att skapa en atmosfär som är trygg för alla.

 

Var du med på bussen och såg händelsen?
Hör av dig till veronica.lindstrom@mitti.se