Fullsatt på Friends Arena när AIK tog emot Hammarby under söndagen. Foto: Privat

Slog superderbyt alla tiders publikrekord? Kanske…

49 034 åskådare såg derbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena i går. En historisk publiksiffra – men hur historisk? Var det rekord för allsvensk fotboll i Stockholm genom tiderna? Det beror på hur många som egentligen befann sig på Råsunda och såg Djurgården–IFK Göteborg den 11 oktober 1959.

  • Publicerad 12:39, 24 sep 2018

Före söndagens superderby figurerade uppgiften att matchen Djurgården–IFK Göteborg år 1959 lockade 48 894 åskådare. Den siffran ståtar även Djurgården Fotboll med på sin egen hemsida.

Det skulle innebära att gårdagens match på Friends Arena med sina 49 034 åskådare tog över alla tiders rekord för allsvensk fotboll i Stockholm. Men DN publicerade på söndagskvällen en artikel med uppgiften att matchen 1959 i själva verket drog hela 50 750 åskådare. Källan till den siffran är DN:s egna sportsidor dagen efter matchen, alltså den 12 oktober 1959.

Svenska Fotbollförbundet vet inte

Så vad gäller egentligen. Lokaltidningen Mitt i bestämde sig för att gå till botten med frågan och ringde Svenska Fotbollförbundet.

– Nej, vi har inte statistik från så gammalt. Det kanske finns i något arkiv någonstans, men inte här oss oss på tävlingsavdelningen, säger Fotbollförbundets Anna Lögdberg.

Hon tipsar om att kolla med Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, SFS, som är samarbetspartner till förbundet när det gäller statistik. Sagt och gjort.

”Inte alls lätt det här med publiksiffror”

– Oj, det är inte alls lätt det här med publiksiffror, säger Tommy Wahlsten, ordförande i SFS.

Han berättar att man förr i tiden ofta redovisade dubbla publiksiffror – en för antalet betalande och en för den totala mängden åskådare, inklusive fribiljetter.

– Så frågan är till att börja med om gårdagens publiksiffra gäller betalande åskådare eller även inklusive fribiljetter, säger Tommy Wahlsten.

Vaktmästare på Råsunda skyltade i pausen

Vi återkommer till det och börjar med att grotta vidare i Djurgårdsmatchen från 1959.

Tommy Wahlsten konstaterar att DN och SvD båda hade 50 750 som publiksiffra dagen efter matchen på Råsunda. Idrottsbladets Palle Brewitz skrev dock att en vaktmästare gick fram till pressläktaren i paus med två skyltar, en med siffran 48 925 (!) och en med 50 750. ”Släpper man verkligen in 2 000 fripassagerare?” frågade sig Brewitz.

R:et Eklöw justerade siffran

– Man kan ju också undra hur de hann räkna så många åskådare på 45 minuter då det inte fanns moderna system som i dag. Den där siffran 48 925 justerades sedan av den legendariske journalisten R:et Eklöw på Idrottsbladet till 48 894, vilket sedan stod i Fotbollförbundets årskalender – och det är den siffran som det har pratats mest om på senare år, säger Tommy Wahlsten.

I Strömberg/Brunnbergs årsbok från 1960 nämns siffrorna 51 000 och 52 000, och 48 893.

– De står i löpande text så de kan vi nog bortse ifrån, och 48 893 utgår jag från kom sig av att någon råkade trycka på en trea i stället för en fyra.

Betalande eller totala antalet på Friends?

Så det mest troliga är alltså att 50 750 såg Djurgården–IFK Göteborg 1959, och att 48 894 – eller möjligen 48 925 – av dem var betalande åskådare. I vilket fall som helst skulle AIK–Hammarby i så fall ha raderat ut rekordet för betalande åskådare – om alla 49 034 som var på Friends läktare i går hade betalat för sin biljett. Men så var det inte.

– Nej, vi redovisar hur många som är på plats inne på arenan, oavsett biljettyp, säger Fredrik Söderberg, biljettansvarig på AIK Fotboll.

”Nöjda med att ha pulvriserat vårt eget publikrekord”

På en sådan match som derbyt i går är antalet fribiljetter ytterst litet, förklarar han, men något Stockholmsrekord kan man ändå inte slå fast att det blev.

– Det hade varit kul, men vi är nöjda med att ha pulvriserat vårt eget publikrekord och sålt ut arenan. Och den där andra siffran – 50 750 – den kan vi ju ändå inte slå i en derbymatch med avstängda sektioner, säger Fredrik Söderberg.

Svaret kan komma i nästa nummer av Bolletinen

Tommy Wahlsten planerar att rota vidare kring rekordmatchen 1959 och hoppas kunna ha ett svar att publicera i nästa nummer av tidningen Bolletinen som SFS ger ut.

– Det kommer i december så jag har ett par månader på mig.