Slog maken med stekpanna och slagträ – döms för mordförsök

När Brommabon ville skiljas brast det för både hustrun och deras vuxne son. Tillsammans slog de honom i huvudet med stekpanna och basebollträ så illa att han var nära att dö.  Nu döms kvinnan till tio års fängelse för försök till mord, medan sonen får fem år för synnerligen grov misshandel.

  • Publicerad 14:13, 9 dec 2019

Familjedramat ägde rum i våras. Brommabon, som är 60-årsåldern, hade lurats till parets tidigare bostad i Stockholmsområdet genom att kvinnan sa att hon drabbats av cancer, enligt domen.

Ett par dagar före besöket hade kvinnan köpt in två stekpannor och ett basebollträ och placerat ut föremålen i hemmet.

Fem slag mot huvudet

Inne i bostaden gick sonen enligt domen till attack och utdelade fem slag med basebollträ och en stekpanna mot pappans huvud. Enligt sonen var orsaken att han upplevde att mamman var hotad. Det finns dock, enligt domstolen, inga belägg för att mannen ska ha varit våldsam mot kvinnan.

Efter sonens angrepp fortsatte, enligt domen, kvinnan och gav den liggande mannen flera slag till i huvudet med en stekpanna av gjutjärn.

Kvinnan hade inhandlat två stekpannor i gjutjärn och ett basebollträ dagarna före mordförsöket. Foto: Polisens förundersökning.

Sonen ringde SOS Alarm, och när ambulansen kom kunde det konstateras att Brommabon hade två stora hål i skallbenet, och att det var osäkert om han skulle överleva. Mannen låg nedsövd i sex veckor, har genomgått flera operation och är blind på ena ögat efter misshandeln.

Kvinnan nekar

Sonen har medgett att han utdelat ett antal slag mot pappans huvud, men menar att det skedde i nödvärn. Kvinnan förnekar däremot att hon deltagit i misshandeln.

Enligt Solna tingsrätt är det klarlagt att kvinnan hade uppsåt att döda mannen. Hon döms därför för försök till mord till tio års fängelse.

Inte visat våldstendenser

Sonen, däremot, bedöms inte ha haft någon uppsåt att döda, utan gjorde tvärtom allt för att en ambulans så snabbt som möjligt skulle komma till platsen.

”Det är egentligen helt obegripligt att x (sonens namn, reds anm.) som aldrig tidigare visat våldstendenser, slagit sin pappa i huvudet med livsfarliga tillbehör. Den enda logiska förklaringen är att mamman påverkade honom”, skriver domstolen.

Kommer att överklaga

Sonen döms i stället för synnerligen grov misshandel till fem års fängelse.

Kvinnan kommer att överklaga domen, säger hennes försvarare, advokat Mats Flodén.

– Absolut. Hon har dömts på indicier. Hon har inte misshandlat mannen, säger han.

Friad från giftanklagelser

Åklagaren ville få kvinnan fälld för ytterligare ett misstänkt mordförsök, som skulle ha ägt rum en vecka tidigare. Då hade kvinnan bjudit in mannen för att diskutera den pågående skilsmässan och bland annat bjudit på en räkmacka.

Efter ett par tuggor blev mannen akut sjuk och svimmade flera gånger, men hämtade sig. Åklagaren menar att han blev förgiftad av kvinnan, men enligt tingsrätten är inte bevisningen i det fallet tillräckligt stark.