Slättgårdsskolan byggs ut för 150 miljoner kronor

Om- och utbyggnaden av Slättgårdsskolan närmar sig. Kostnaden blir 150 miljoner – 68 miljoner mer än vad man först beräknade. Orsaken är höjda evakueringskostnader.

  • Publicerad 09:30, 1 nov 2018

Idag går cirka 560 elever från i Slättgårdsskolan, trots att den egentligen bara har plats för 370 elever. Lösningen har varit paviljonger, som skulle vara tillfälliga men som stått där i åratal. Den första kom på plats år 2000, den andra 2012.

Men nu närmar sig om- och utbyggnaden av F–9-skolan i Bredäng. I förra veckan klubbade utbildningsnämnden ett genomförandebeslut. Det innebär att båda paviljongerna rivs och att en ny, permanent byggnad uppförs i stället.

Kostnaden blir 150 miljoner kronor. När Mitt i senaste skrev om planerna beräknades den till 84,2 miljoner kronor. Projektet har alltså blivit väsentligt dyrare.

– Det är evakueringskostnaden som blir dyrare än vi först beräknade. Vi måste placera en mindre, tillfällig paviljong vid skolan där eleverna kan vara under byggtiden, säger Kristina Tegman, handläggare vid utbildningsförvaltningen, och tillägger att fördyrningar är vanliga vid stora projekt:

– Den första kalkylen är ofta grov. I ett senare skede upptäcker man saker man tidigare inte visste om, som gör projektet dyrare.

När om- och utbyggnaden av Slättgårdsskolan är klar ska 600 elever rymmas i skolan. Då ska alltså en ny byggnad slå upp dörrarna. Dessutom ska de permanenta lokaler som redan finns ska ha blivit bättre anpassade till verksamheten och matsalen vara utbyggd.

Byggtiden kommer att vara cirka 2,5 år. Exakt när byggstarten blir är inte klart.

En av de två tillfälliga paviljonger som ska bort från Slättgårdsskolan.  Foto: Märta Lefvert