Den senaste tiden har priserna på bostäder sjunkit, medan priserna på mycket av det vi behöver för att leva har gått upp rejält.

– Hög inflation och höga bolåneräntor gräver djupa hål. För många bolåntagare har räntorna fördubblats på ett år, det är en jätteförändring – och räntorna är fortsatt på väg upp, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Under många år har människor tjänat stora pengar på bostadsmarknaden. Enligt Arturo Arques har avkastningen på bostadsrätter i Stockholm varit 75 procent av börsens – men bara till halva risken.

Nu ser det annorlunda ut. Och det kan vara ett nyttigt uppvaknande, speciellt för den generation som bara har varit med om låga räntor och stigande priser, menar Arturo Arques.

Bryts brutalt

– Efter många år där vi levt i den bästa av två världar bryts den trenden nu brutalt. Nu, mer än någonsin, behöver hushållen en sund och hållbar ekonomi där vi sparar först och konsumerar sedan. Det lärde min mamma mig när jag växte upp, och det rådet är fortfarande lika bra.

– En annan sak mamma lärde mig var att man inte ska vara sparsam på någon annans bekostnad, då är man snål, och ingen vill leva med en snåljåp.

Hur ska man tänka kring rörlig kontra bunden ränta?

– Om du har en hög skuldsättning och tycker att räntan är hög redan idag, och ser ett stort värde i att veta exakt hur stora dina boendekostnader är – då ska du starkt överväga att binda räntan åtminstone på delar av lånet.

– Om du har stora marginaler kan du rulla vidare med rörlig ränta, men ta höjd för en ränta på sex procent. Det är bra, inte bara för räntehöjningar, utan för höjda levnadsomkostnader i allmänhet.

Arturo Arques slår också ett slag för amortering – i synnerhet nu när räntorna inte längre är rekordlåga.

– Om du lånar en miljon kronor till en ränta på fyra procent, då blir den totala kreditkostnaden 200 000 kronor lägre om du amorterar bort lånet på 20 år istället för 30. Och om du inte amorterar alls har du betalat två miljoner kronor i ränta efter 50 år – och du sitter kvar med hela lånet. Det här borde alla kreditgivare vara skyldiga att informera om.