Flera bräddningar har gjorts sedan årsskiftet i Värmdö kommun. Foto: Stefan Källstigen, Mostphotos

Släpper ut bajs i havet – i år igen

När systemen inte klarar trycket måste avloppsvatten släppas ut i havet. Nu visar nya siffror att Värmdö kommun har bräddat sju gånger – sedan årsskiftet.

  • Publicerad 07:20, 14 maj 2018

Förra årets många utsläpp av bajsvatten i Torsbyfjärden fick Värmdöborna att rynka på näsan åt såväl lukt som äckel. Det hela slutade med tillfälligt badförbud i Ålstäket och Värmdö kommun lovade bättring då ”risken att utsättas för sjukdomsframkallande mikroorganismer sommartid i samband med bad i havet” fanns.

Lösningen blev att förlänga bajsröret så att utsläppen inte skulle ske alltför nära stranden och de boende i området.

Nu har det skett igen. Sedan årsskiftet och fram till den 25 april så har kommunen bräddat sju gånger, varav tre på ett och samma ställe i Lövhamra på Ingarö. Anledningen ska vara höga vattenflöden efter regn och vårens snabba snösmältning.

Övriga utsläpp har gjorts i Hemmesta, Lövstigen och Skeppdalsström.

92 pumpstationer i Värmdö

Sammanlagt så finns 92 pumpstationer runt om i Värmdö. Det är när de, tillsammans med överbelastat nät, inte kan hantera trycket som avloppsvatten måste släppas ut i sjöar, vattendrag och hav.

Varje bräddning måste anmälas av kommunen själv och de måste sedan besluta om åtgärder.

Fakta

Bräddning - så funkar det

  • En bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat och vattenmängden är större än vad VA-systemet klarar av.
  • Bräddning sker framförallt i samband med kraftigt regn.
  • Bräddning kan också ske vid kapacitetsbrist i ledningsnätet, det vill säga att något helt eller delvis stoppar upp i röret så att vattnet inte kan komma fram.
Källa: NSVA
Visa merVisa mindre