Alla instrument på singeln är digitala, förutom ett gammalt ostämt piano hon spelat in med röstmemon på telefonen. Foto: Läsarbild Amilia Öhberg Soukri och privat

Släpper mörk singel – vill få andra att älska sig själva

En personlig låt, baserad på egna erfarenheter. Som ska inspirera andra att älska och våga vara sig själva. Det är historien bakom 24-åriga Julia Alfridas nya singel HER – och det hon hoppas att den ska bidra till ute i världen.

  • Publicerad 05:00, 24 jul 2019

På fredag den 26 juli släpper 24-åriga Julia Alfrida från Åkersberga sin singel HER.

– Det är en väldigt personlig låt, baserad på egna erfarenheter. Den handlar om mig, från sex år till 24. Vad jag gått igenom, självkänsla, identitet, anorexi, och sexuell läggning, säger hon.

Hon vill dela med sig av sina erfarenheter för att kunna stärka andra i samma situation.

– Att peppa andra att våga vara sig själva, och kämpa för att älska sig själva. Det handlar även mycket om psykisk ohälsa, men att jag ändå har landat och mår bättre idag.

Gillar rå och mörk konst

Hon heter Julia Alfrida Ridderdal, och artistnamnet är alltså hennes riktiga namn utan efternamn. Hon har pluggat musik på Anders Bagges utbildning Dreamhill Music Academy i Örnsköldsvik.

Hon har skrivit HER själv, och producerat den ihop med två kompisar. Nästan alla instrument är digitala.

– Förutom ett gammalt ostämt piano, det spelade jag in som röstmemo med telefonen. Det är meningen att det ska vara lite lo-fi, säger hon.

Jag skriver liksom i moll

Julia Ridderdal

Hon inspireras av konst som är åt det mörka hållet – själv kallar hon det ”dark arts”.

– Tove Lo är självklart en inspiration, Billie Eilish, men även Lady Gaga är en all-time-favorit rent musikmässigt. Jag skriver liksom i moll, det kommer aldrig någonting som är i dur.

Och det gäller inte bara musik:

– Jag gillar Quentin Tarantinos filmer också, när det är lite rått och så, säger hon.

Spelar på Roslagen Pride

Hon har släppt en tidigare, för ungefär ett och ett halvt år sen, men säger att hon nu verkligen hittat sitt sound och att det känns som en nystart.

I veckan har hon haft en fest med förhandslyssning på F12 Terassen, och spelar på Roslagen Pride den 10 augusti.

– Jag kör själv med backing tracks. I bakgrunden ska jag ha en riktigt stor prideflagga, tre meter bred. Det blir en fin inramning, säger hon.

Planer för två EP

Dessutom har hon en färdiginspelad EP med fem låtar som släpps i höst.

– Den som kommer i höst ska heta EPisode 23, efter ett år som är ett avslutat kapitel och bara ska pushas ut.

Och planerar redan inför EPn efter det.

– Den andra är inte riktigt spikad, jag har börjat skriva några låtar. Men det kommer vara fortsatt dark, jag har verkligen hittat mitt sound.