Strömkajen i centrala Stockholm där många av Waxholmsbåtarna utgår ifrån. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Mostphotos

Släpper inte ombord alla – nekat 40 till 50 personer per tur

SL:s uppmaningar till trots – det var långa köer vid Strömkajen under torsdagens Kristi himmelsfärdsdag. Irritationen att inte komma med ledde till att ordningsvakter plockades in. – Vår besättning upplevde att deras beslut ifrågasattes när de nekade människor att kliva på, säger Johan Nordgren, SL.

  • Publicerad 12:00, 22 maj 2020

Artikeln har uppdaterats.

Stockholmarna tog inte uppmaningarna om att hålla sig ifrån skärgården på allvar – köerna ringlade sig långa till Waxholmsbåtarna vid Strömkajen på torsdagen.

Självklart finns det besvikna personer som inte kan göra det de förväntat sig i helgen, menar Johan Nordgren.

En besvikelse även från vår sida att vi inte kan erbjuda alla plats

Johan Nordgren, SL

– Men i det här läget kan man inte förvänta sig att man kan komma med på båtarna, säger han.

Flera kom inte med

40-50 personer per båttur fick avvisas under förmiddagen, enligt Johan Nordgren.

Det fanns resenärer som ifrågasatte besättningens beslut att neka folk kliva på, vilket skapade en otrygg situation för personalen enligt SL. Ordningsvakter var därför på plats under fredagsmorgonen vid Strömkajen.

– Jag kan inte kommentera i vilken grad det var hotfull stämning, men det var en trygghetsinsats vi valde att göra för personalen, säger Johan Nordgren.

Under fredagen har trycket varit fortsatt stort att komma med.

– Det är en besvikelse även från vår sida att vi inte kan erbjuda alla plats, men vi måste agera utifrån säkerhet och avstånd till medpassagerare, säger Johan Nordgren.

Hälften av sittplatserna får användas på båtarna – mer folk än så tar inte SL in under långhelgen.

Sjuka får inte åka

Blir du sjuk i skärgården i helgen får du dessutom inte åka med hem. Många riskerar att bli strandsatta ute på skärgårdsöarna på söndag.

– Det kan bli ett läge där att människor nekas kliva ombord och får vänta till nästa båt eller till nästa dag att åka hem, säger Johan Nordgren.

Ni planerar inte fler turer?

– Nej, vi har inga sådana planer.