Husa Gård får inte längre bedriva något slakteri eller styckningsverksamhet efter ett beslut från Livsmedelsverket. Foto: Åsa Sommarström

Slakteri tvingas stänga – brister i hygien

Det lokala slakteriet Husa Gård har tvingats att stänga av Livsmedelsverket. Enligt myndigheten brister företaget på flera punkter i sitt arbete.

  • Publicerad 00:00, 3 maj 2016

Slakteriet utanför Brottby i Vallentuna får inte längre bedriva slakteri eller styckningsverksamhet från och med igår den 3 maj, enligt ett beslut från Livsmedelsverket.

Anledningen till att slakteriet tvingas att stänga är bland annat bristande rutiner för hygien, djurhälsa och djurskydd.

– Det är ovanligt att vi måste ta till en så stark åtgärd. Men företaget har inte lyckats åtgärda allvarliga brister som till exempel kan leda till att konsumenter utsätts för smitta, säger Martin Lindblom, avdelningschef på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Godkännandet för slakteri- och styckningsverksamhet vid Husa Gård har därför permanent återkallats.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att de vid flera tillfällen under de två senaste åren konstaterat och påtalat att anläggningen inte följer lagstiftningen.

Staffan Ahrén, som äger Husa Gård, är förvånad över Livsmedelsverkets beslut.

– Det finns detaljer att fixa till här. Det har gjorts fel och vi har fått påpekande om det, men vi förstår inte hur de kan stänga en hel verksamhet på grund av detaljer, säger han.

Beslutet kom som en blixt från klar himmel säger han. Myndigheten hörde av sig till honom igår.

När Mitt i pratar med honom har han ännu inte fått ta del av det som ligger till grund för Livsmedelsverkets beslut om stängning.

– Köttet anses ju fortfarande vara tillräckligt rent att användas, samtidigt som de slår ner på verksamheten, säger Staffan Ahrén.

Han kommer att med största sannolikhet överklaga beslutet, men det avgör gården först när de fått underlaget för stängningen.