INTE ÖVER. Alliansen i Upplands Väsby (till vänster) bjöd in Alliansen i landstinget (representeradav moderaten Marie Ljungberg Schött, i mitten till höger) till ett samtal om Löwets framtid. Foto: Charlotte Årling

Slaget om Löwet är inte förlorat

Kampen för en permanent närakut på Löwet är inte över. Sollentuna tog förvisso hem segern över Väsby i den första ronden när landstinget bestämde var tio av länets tolv närakuter ska placeras. Men två närakuter återstår. Väsbys allianspolitiker samtalar nu med landstingets allianspolitiker om Löwet som möjlig placering.

  • Publicerad 08:49, 29 mar 2017

Landstinget beslutade i januari var tio av länets tolv nya närakuter ska placeras från år 2018/2019. Meningen är att de nya närakuterna ska avlasta storsjukhusens akutmottagningar.

Av dessa tio placeras en enda i Norrort. Närmare bestämt på Sollentuna sjukhus, som inte är färdigrenoverat förrän om ett till två år. Fram till dess placeras den tillfälligt på Löwet. När den sedan flyttar riskerar Löwets vårdutbud att urholkas.

På måndagen bjöd Väsbys lokala allianspolitiker in landstingets allianspolitiker, representerade av sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött, till ett samtal om Löwenströmska sjukhusets framtid.

Efteråt kom de med
positiva nyheter. Den ena är att landstingets tjänstemän ska få utreda hur Löwenströmska sjukhuset som ”vårdnav” kan utvecklas
ytterligare.

– Vi i Alliansen har alltid gillat Löwenströmska sjukhuset, säger Marie Ljungberg Schött (M). Vi behöver stärka Löwenströmska och skapa ett bra kluster av sjukvård för dem som bor i närheten. Vi vill också lyfta ut specialistsjukvården från storsjukhusen. Vi ska lägga ett uppdrag på vår förvaltning att utreda hur Löwet kan utvecklas. Vi behöver också att politiker och medborgare i Väsby hjälper till med förslag.

Den andra nyheten är att Löwenströmska kan få en av de två närakuter vars lokalisering landstinget ännu inte har beslutat om.

– Det finns två närakuter att spela med, och vi har inte bestämt var de ska ligga, säger Marie Ljungberg Schött. Först vill vi se om de här tio nya närakuterna som startar under 2018 fungerar som det är tänkt, med labb, röntgen och enhetliga öppettider. Då blir de det fantastiska tillskott vi behöver. Och då kanske det inte räcker med bara två extra när-
akuter.

Hur tänker ni kring placeringen av dessa?

– Det beror på befolkningsutvecklingen. Demografin avgör var de behövs.

Väsbys lokala allianspolitiker är mycket positiva efter mötet och betonar att de kämpar för Löwet.

– Vi har påtalat Löwets vikt och vi vill försäkra oss om att det för Väsbybornas del finns tillgång till god vård i framtiden, säger Oskar Weinmar (M). Vi vill ha en dialog och försöka hitta vägar framåt, i stället för att som den rödgröna majoriteten i Väsby försöka opinionsbilda och slå mynt av folks oro.

– Vi arbetar för, och har arbetat för, att Löwets närakut ska vara verklighet och att sjukhuset ska vara ett nav, säger Ann-Christin Frickner (C).

– Stärkt specialistsjukvård är mycket positivt, säger Margareta Hamark (L).

– Nu ska vi ska starta en stor lyssnarkampanj där vi frågar Väsbyborna: Vilken vård vill ni ha? Vad saknar ni? säger Maria Fälth (KD).