Ljudinstallation. Frida Cornell, Jonas Naddebo (C) och konstnären Isac Sundström. Foto: Christopher Blanck

Slå dig ner och lyssna på rösterna

Har du vägarna förbi Odenplan? Passa då på att slå dig ner på Soltrappan och lyssna på två välbekanta röster som hörs genom högtalarna.

  • Publicerad 06:17, 14 jun 2021

Det är två lugna röster, det blir nästan meditativt

”Konst under sommaren” ska väcka delar av Stockholm till liv. På 14 platser runt om i stan ställer 12 konstnärer ut sina verk. På Soltrappan vid Odenplan går det att lyssna på ljudinstallationen ”Dödsfall” av Isak Sundström.

Det är fjärde gången som det blir sommarutställning i Stockholm och årets tema är demokrati, då demokratin i Sverige firar 100 år.

Konst. Ljudinstallationen Dödsfall går att höras på vid Odenplan. Foto: Christopher Blanck

– Döden är den absoluta demokratin. Alla lever och alla dör, det är en grundprincip, säger konstnären Isak Sundström.

Nästan meditativt

Frida Cornell, curator för sommarutställningen och Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd (C), är två av drivkrafterna bakom att konsten ställs ut i Stockholm.

– Vi har ökat våra ambitioner om att ha mer konst och kultur i stadsmiljöer. På sikt hoppas vi att det blir ännu mer ännu då det är många som längtar efter den, säger Jonas Naddebo.

– Det är väldigt kul att se folk som sitter här på dagarna och lyssnar, säger Frida Cornell.

Konst. På Soltrappan vid Odenplan går det att höra Göran Zachrisson och Stina Ekblads röster. Foto: Christopher Blanck

I ljudinstallationen Dödsfall går det att höra både tv-kommentatorn Göran Zackrissons och skådespelerskan Stina Ekblad läsa minnesord från dagstidningar.

– Det är två lugna röster, det blir nästan meditativt, säger Frida Cornell.

– Göran valde jag eftersom jag gillar hans röst. Anledningen till att jag valde Stina Ekblad är för att hon är en svensk folksjäl. Deras röster är det man förknippar dem med, säger Isak Sundström.

Varför blev Odenplan ett av valen?

– Odenplan har blivit en plats där många människor samlas, väntar på varandra eller reser till och från. Det har även riktats kritik mot att Odenplan är för sterilt, så nu hoppas vi kunna förändra det med konsten, säger Jonas Naddebo.

– Jag tycker det är en intressant plats. Det är ett torg för många olika människor och så ser det ut som en grekisk teater, säger Isak Sundström.

Utställningar i Vasastan

Raha Rastifards ”Pyramid of democracy” – Stålplåts
pyramid vid Rörstrands­gatan nära S:t Eriksplan.

Rebecka ”Bebben” Anderssons ”1-2-3, 1-2-3, 1-2-3, 1-2-3” – Flagga som hänger vid korsningen Observatioriegatan/Drottninggatan.

Isak Sundströms ”Dödsfall” – Högtalare som spelar upp tidningsklipp på Soltrappan vid Odenplan.

Visa merVisa mindre