Busstorget upplevs som otryggt av vissa resenärer. Foto: Albin Tingstedt

SL: Upprustning av busstorget i Tumba dröjer

Sedan centrumägaren Citycon övergav planerna på att däcka över bussterminalen i Tumba har ansvaret för dess utveckling landat på SL och kommunen. Tillsammans hoppas de kunna fräscha upp busstorget – men inte än.

  • Publicerad 17:11, 22 jan 2020

Då skulle det bli mycket trevligare och tryggare

Redan 2015 skulle centrumbyggnadnen bli dubbelt så stor med nya torg och tiovåningshus ovanpå ett överdäckat busstorg. Det menade centrumägaren Citycon när man presenterade planerna för nästan sju år sedan.

I höstas stod det klart att Citycon lagt ner planerna på att utveckla Tumba centrum, och därför också planerna på att däcka över busstorget. Ansvaret för busstorget ligger nu på SL och kommunen.

Under våren planerar SL och Botkyrka kommun att tillsammans sätta sig ned och se över vilka åtgärder man kan göra för att få bussterminalen i bättre skick. Men när det kan tänkas bli av vet man ännu inte.

– Innan vi har haft möte med kommunen vet vi inte vad som kan hända, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör vid SL.

"Här är så fult!"

Nyheten att upprustningen av bussterminalen dröjer ytterligare får de resenärer som BotkyrkaDirekt träffar på busstorget att reagera.

– Här är så fult, säger Laila Jansson, Storvreten, och gestikulerar med hela handen mot de vissna planteringarna på busstorget. Hon skulle vilja se att man fräschade till dem, alternativt tog bort dem helt.

– Eller att man bygger en park där husen mellan Gröndalsvägen och busstorget tidigare stod. Då skulle det bli mycket trevligare och tryggare, säger hon.

Kommunen positiv

Från kommunens sida välkomnar man ett samtal med SL om hur busstorget kan rustas upp, efter att man länge, förgäves, väntat på Citycons planer skulle ta fart.

– Vi tycker det är dags att se över terminalen, men även om vi bestämmer oss för att göra något nu, måste det först godkännas av SL som står för kostnaderna enligt ett tidigare avtal, säger Galina Doukhovitch, gatuingenjör på Botkyrka kommun.

Vad skulle ni vilja förändra på terminalen?

– Vi har inte skissat på något förslag än. Än så länge rullar det på med underhållet av bussterminalen. Men vi är positiva till att bedriva förändring på terminalen.

Enkät: Vad tycker du busstorget i Tumba behöver?

Foto: Albin Tingstedt

Laila Jansson, Storvreten.
– En park där husen tidigare stod, med en lekpark. Det skulle göra det tryggare.

Foto: Albin Tingstedt

Jamila Wara Cortes, Storvreten.
– En fungerande hiss för oss med barnvagnar.

Foto: Albin Tingstedt

Halil Halil, Tumba.
– Inget speciellt. Jag är nöjd med hur det ser ut idag.