Mer folk på Roslagsbanan - trots coronalarm. Foto: Stefan Källstigen

SL tagna på sängen – trångt på Roslagsbanan trots corona

SL har dragit ner på trafiken. Förra veckan hade resandet minskat avsevärt och dessutom hade man förarbrist. Men i morse blev det trångt på Roslagsbanan igen. – Folk försökte ta hänsyn säger resenären Lenka Klement.

  • Publicerad 14:31, 23 mar 2020

Upplevde du också att det var trångt i kollektivtrafiken i morse?

SL har tampats med att få ihop personal. Därför drog man från och med måndag 23 mars ner trafiken rejält.

SL drar ner på avgångar – så påverkas Roslagsbanan

Samma morgon såg det dock ut som att allt fler tröttnat på att arbeta hemma. De bussar och tåg som fortfarande gick blev snabbt fulla.

Tre av fyra säten var tagna

På Roslagsbanan 07.20 var det mer folk än det varit tidigare veckor, berättar Sara Dahlreus, 47, som bor i Täby. När tåget kom fram till ändhållplatsen Östra station var tre av fyra säten upptagna.

– Jag räknade faktiskt, säger hon och fortsätter:

– jag tycker det är synd att SL drar ner på trafiken ur smittosynvinkeln. Samtidig så förstår jag att det ligger ekonomiska skäl bakom.

Folk försökte ta hänsyn

Resenären Lenka Klement som klev på Vallentuna i morse blev också förvånad över hur det plötsligt var så mycket människor som skulle åka kollektivt till jobbet.

-– Folk försökte ta hänsyn och sitta en bit ifrån varandra, som att de tänkte mer på smittan än vad SL gör. Men till sist gick inte det. Sen, på tunnelbanan i stan, var det ännu mer folk. Jag tycker egentligen inte att man ska gå om kring och vara rädd, men man blir ändå lite nojig. De som kan jobba hemma kanske ska fortsätta med det, säger Lenka.

Inte räknat med trängseln

På SL hade man inte räknat med risken för trängsel skulle öka när man tagit beslutet att minska antalet avgångar.

– Nej, det hade vi inte gjort. Vi tog beslutet eftersom att vi såg att antalet påstigande minskade med hälften under förra veckan. Samtidigt larmade våra entreprenörer om ett 20 procentigt personalbortfall.. Vi hoppas och tror att stockholmarna kommer att ha förståelse, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Vi måste hjälpas åt

Claes Keisu, SL

Precis som andra verksamheter hade alltså SL också drabbas av coronaviruset. Du som resenär kan själv bidra genom att exempelvis ta en senare buss, eller tåg om det går, menar han.

– Det är ett allvarligt läge. Vi som bor i Stockholm måste hjälpas åt nu, säger Claes Keisu.

Hur länge kollektivtrafiken kommer att köra i reducerad trafik kan han inte säga i nuläget.