Pausa och drick vatten. Så fixar du hettan på bussen. Foto: Mitt i Stockholmt

SL: ”Ta pauser om du ska åka långt”

Ta med dig vatten på bussen och planera in pauser. Här är SL:s tips till bussresenärerna i hettan. – Vädret just nu är extremt, säger Christian Hoffman, presskommunikatör.

  • Publicerad 04:45, 18 jul 2018

Stockholms heta bussar retar gallfeber på stockholmarna. Redan i maj och juni strömmade klagomålen in och i veckan tros Stockholm slå nya värmerekord.

Majoriteten av bussarna är utrustade med AC, men på vissa håll har systemet havererat på grund av värmen. Bussbolagen installerar nya fläktar för att komma till rätta med problemen – men det lär knappast stå emot värmeböljan.

– Vädret just nu är extremt och det är väldigt ovanligt att det blir så här varmt. Eftersom dörrarna öppnas vid flera tillfällen varje dag släpper bussarna in mycket varm luft. Därför blir luften svår att kyla ner, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

Inga tak på depåerna

Det är inte bara den trasiga eller obefintliga luftkonditioneringen som bidrar till hettan. Den gassande solen på bussdepåerna gör att bussarna, även de som är utrustade med AC, hettas upp redan innan chaufförerna börjar jobba. Men enligt SL är det inte aktuellt att bygga tak.

– Om en bussoperatör säger att det behövs får vi ta den diskussionen. Men först måste man utreda behovet och se vad det skulle kunna bidra med. Det är inte aktuellt just nu på grund av värmeläget, säger Christian Hoffmann.

”Ta med vatten”

Han uppmanar bussresenärer att planera sin resa väl.

– Om man vet att man ska sitta på en och samma buss rekommenderar vi att man planerar in en extra paus. Man bör också ta med sig vatten.