Var ute i så god tid att du kan ta en senare avgång om det är trångt på bussen, vill SL. Foto: Johan Kristensen

SL svarar: Så ska du tänka om din resa i dag

SL har skärpt rekommendationerna till resenärerna. Åk inte om du inte är samhällsviktig är budskapet. Men hur ska man tänka på i dag? Kan jag sätta barnen på bussen till skolan? Kan jag åka till doktorn?

  • Publicerad 04:00, 6 apr 2020

Många läsare har hört av sig om SL:s skärpta reserekommendationer.

Vem är samhällsviktig? Kan jag ta tåget till jobbet under måndagen? Mitt i frågar SL:s pressansvariga Helene Jakobsson för att reda ut begreppen.

Helene Jakobsson.

Hur ska vi Stockholmare tänka på i dag, måndag morgon?

– Som sagt vi följer Folkhälsomyndighetens råd.  Alla resor som man inte måste genomföra ska man se om man kan göra på något alternativt vis. Covid-19 är en smittsam anmälningspliktig sjukdom. Var och en ska vara försiktig. Den här kampanjen och allt vi gör handlar om att minska på trängsel i trafiken, säger Helene Jakobsson.

Men vad betyder det i praktiken. Kan jag åka med barnen till skolan?

– Den som inte har ett alternativ och är hänvisad till kollektivtrafiken ska åka med oss. Vad gäller skolresor har vi skolplikt, kan man inte komma till skolan på annat sätt så finns kollektivtrafiken där för att bistå.

– Men vi ber alla att verkligen tänka igenom. Planera din resa. Måste du verkligen åka i rusningstid? Var ute i god tid så att du kan hoppa på en senare buss om det är trång på den du tänkt dig att ta.

– Sedan ska man också komma ihåg att vi kör med full trafik för de som måste resa. Vi ber alla att tänka igenom sina resor. Men måste man så måste man.