Biljettkontrollerna har kritiserats med tanke på den smittspridning som pågår. Foto: Pekka Pääkkö

SL stoppar biljettkontroller på obestämd tid

Biljettkontrollerna i SL-trafiken stoppas på obestämd tid. Kontrollanterna kommer i stället få nya arbetsuppgifter – som att informera resenärer, skriver SVT Nyheter.

  • Publicerad 11:56, 7 apr 2020

SL har kritiserats för att låta biljettkontrollerna i kollektivtrafiken fortsätta som vanligt trots den rådande coronapandemin. Trafikförvaltningen har haft en löpande dialog med Smittskydd Stockholm och tidigare inte sett att kontrollerna skulle innebära någon förhöjd risk för varken personal eller resenärer.

– Ur ett rent smittskyddsperspektiv bör man undvika nära kontakt med andra personer. Så biljetter bör kunna kontrolleras på visst avstånd och utan fysisk kontakt mellan kontrollant och resenär. Om man följer rekommendationen att en sjuk person skall stanna hemma och inte exponera andra för smittrisk så når man långt, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm till Mitt i på tisdagen. 

Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm. Foto: Anna Molander.

Stoppar biljettkontroller

Men nu verkar SL har ändrat uppfattning och stoppar biljettkontrollerna på obestämd tid, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.

– Vi, precis som andra verksamheter, befinner oss i ett allvarligt läge med hänsyn till den pågående coronakrisen. Vi har särskilt sett ett informationsbehov växa fram i och med nya rekommendationer och råd från expertmyndigheter såväl som trafikant, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och högst ansvarig politiker för SL till SVT.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd. Foto: Stefan Källstigen.

Får nya arbetsuppgifter

Informationsbehovet blir nu biljettkontrollanternas nya uppdrag att mätta när de inte längre kan göra sina vanliga kontroller. Justeringen görs i förhoppning om att minska trängseln i kollektivtrafiken – både genom att informera resenärerna och föra statistik över resemönster i trafiken.

Biljettkontrollanterna kommer dock fortsatt att stoppa resenärer som uppenbart plankat i kollektivtrafiken.