SL har i dag drygt 22 000 kameror uppsatta i kollektivtrafiken – nu ska det bli många fler. I somras ändrades tillståndskraven för kameraövervakning, där kollektivtrafiken undantogs, vilket gör att SL kan sätta upp kameror utan att ansöka om tillstånd.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-kan-sl-filma-dig-aven-utanfor-sparrarna/lmtcD!8253875/

Redan i somras sattes kameror upp på bland annat Kista busstorg och i Alby, Hallunda och Norsborg.

Nu är tanken att bygga vidare – rejält.

Tidigare har det talats om cirka 1 000 nya kameror från SL:s sida. Men i den upphandling som nu ska klubbas i trafiknämnden handlar det om drygt 1 800 nya kameror, där platser med mycket resenärer eller många incidenter ska prioriteras. Det kan bland annat handla om entréer eller gångtunnlar i anslutning till stationer. En del kameror är tänkta att ersätta befintliga, men den större delen är för helt nya platser.

En historisk satsning enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som drev frågan om ändrad kameralagstiftning och som inte ”gillar att dutta när det handlar om viktiga frågor”. Målet är att upphandlingen blir klar snabbt så att kamerorna kan börja åka upp under nästa år enligt honom.

– Nu kan vi göra en bredare satsning där vi på allvar täpper till de blinda fläckarna som vi vet finns, men där vi på grund av lagen tidigare inte kunnat jobba med trygghetskameror, säger han.

– Det är bevisat i både forskning och verkligheten att det är något som behövs. Varje vecka kan man läsa om brott som klarats upp av polisen med stöd från SL:s trygghetskameror. Det är även en viktig del i vårt eget arbete också, för att snabbt kunna se vad som hänt och vad det behövs för stöd.

Både du och SL är noga med att använda uttrycket trygghetskameror och inte övervakningskameror, varför då?

– Jag har alltid sagt trygghetskameror, för det är det som kamerorna syftar till. Andra kanske har de för övervakning men vi använder våra kameror för att öka tryggheten.

Med fler kameror, kommer ni också rekrytera fler som ska sköta dessa?

– Ja, det har vi redan börjat ta höjd för. Vi har steg för steg utökat vår trygghetscentral och utökat antal ordningsvakter, trygghetsvärdar och biljettkontrollanter på senare år. En kamera som inte är kopplad till en central blir bara en kamera.