SL säljer kvarglömt hittegods på Odenplan

I pop up-butiken säljs kvarglömda prylar som aldrig hämtats ut. Alla pengar går till välgörenhet.

  • Publicerad 05:53, 29 okt 2019

Ett par schyssta handskar, en kvarglömd jacka eller kanske ett dragspel. Något sådant kommer du kanske kunna fynda när SL och MTR öppnar den tillfälliga butiken ”Lost &Sold” på Odenplans pendelstation på onsdag.

Alla pengar som samlas in går till Stadsmissionen.

Visa att grejerna sparas

Skälet till att SL vill sälja prylarna är att uppmärksamma var man ska vända sig när man tappar bort grejer i kollektivtrafiken, men även att visa vikten av hållbarhetsarbete.

– Kollektivtrafik är det mest miljövänliga sättet att resa i staden, men vi gör så mycket mer inom området hållbarhet. Det här projektet visar ett exempel på hur SL arbetar med hållbarhet i alla dimensioner av verksamheten, långt utöver det som är känt för allmänheten, säger Suss Forssman-Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Brukar skänka grejerna

Varje dag kommer 300 borttappade och kvarglömda prylar in till hittegodset. Allt sparas i 90 dagar men bara hälften av alla saker hämtas någonsin ut.

– Kläder och prylar skänks till Human Bridge, kontanter och pengar som vi får från försäljning av avkodade mobiler och datorer som inte hämtats ut skänks till Stockholms Stadsmission. Men innan dess försöker vi aktivt hitta en ägare, det blir ibland ett ganska avancerat detektivarbete, säger Michel Bergquist, chef på SL Hittegods i en kommentar.

Fakta Lost & Sold

Var: Lost & Sold håller öppet på pendeltågsstationen Stockholm Odenplan (nedgången vid Odenplan)

När: Mellan klockan 11 och 14 onsdagen den 30 oktober.

SL:s hittegodsavdelning ligger annars på Klara Östra kyrkogata 6. Har du tappat något i kollektivtrafiken är det bara att dyka upp där och kolla efter dina prylar.