Klumpen. Foto: Linda Gren

SL: Oklart när bergbanan Klumpen rullar igen

Hissbanan till Nybohov har stått stilla sedan september, under tiden körs resenärerna i taxibilar. SL vet inte när den kan börja rulla igen.

  • Publicerad 16:00, 4 jan 2019

Taxibilar går i skytteltrafik mellan Liljeholmen och Nybohov sedan 26 september. Orsaken är att den gamla bergbanan, Klumpen, står still igen på grund av tekniskt fel. Den här gången är stoppet längre än vanligt och skälet till det är att man valt att besiktiga taket inne i tunneln.

– Det är en säkerhetsrutin och vi får svar på besiktningen den här veckan. Om allt ser bra ut kan vi börja laga hissen. Vi hoppas att den kan vara igång igen under januari, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL. 

Målet: Ny bana i drift 2020

Klumpen byggdes 1964 och varje gång den går sönder måste man tillverka en ny reservdel, enligt SL, därför tar det extra lång tid att fixa felet. Tidningen berättade i våras att SL drog igång en upphandling för att byta ut hissbanan men bara ett anbud kom in, och det var för dyrt. Nu planeras en ny upphandlingsvända.  

– Nybohovshissen har väldigt unika egenskaper och det gör arbetet lite svårare. Vi tittar nu på om det finns andra tekniska lösningar som är mer kostnadseffektiva. Målet är att en ny bergbana ska vara i drift år 2020, säger Christian Hoffmann.

Lösningen att sätta in taxibilar som ersättningstrafik funkar sådär, menar läsare som har hört av sig till tidningen. Dels tar taxibilarna bara ett fåtal personer åt gången, vilket leder till väntan, dels är hållplatsen där resenärerna ska vänta på taxi helt oskyddad från väder och vind, menar man.     

Fler taxibilar i rusning

SLs entreprenör MTR, som ansvarar för ersättningstrafiken, har tidigare sagt att bussbolaget som de anlitade tog för lång tid på sig att dyka upp när banan stod still. Taxibilarna är fortare på plats. Enligt SL är det också svårt att köra och parkera stora fordon uppe på Nybohovsberget.

– De har satt in fler taxibilar sedan i höstas, nu går två stora bilar i rusningstid på eftermiddagarna och en stor plus en vanlig taxi i morgonrusningen, säger Christian Hoffmann.

Dagtid rullar en stor taxi, som tar 7-9 personer, fram och tillbaka mellan Liljeholmen och Nybohov.

När det gäller hållplatsen säger Christian Hoffmann att den inte är tänkt att vara permanent, utan bara tillfällig för ersättningstrafik, därför saknas väderskydd.

Nybohovshissen ersätts med minibussar

Strandade hissresenärer lovas gratis taxi

"Det går, som en nödlösning. Hissen är mycket bekvämare. Det är ju i alla fall bra att de har satt in taxibilar. Ibland är det lång kö på morgnarna, med barn och vuxna som ska upp till skolan, då får man vänta på nästa bil. Det är ingen höjdare." säger Bosse Norrback som jobbar på Nybohovsskolan. Foto: Jannie Flodman

"Det funkar hyfsat tycker jag. Ibland får man stå här och vänta på att det ska komma en taxi, eller på att det ska komma mer folk, de väntar in resenärer som vill åka med bilarna." säger Nybohovsbon Cirkeline Dalby. Foto: Jannie Flodman

"Det här är skitkrångligt, jag ska upp och vara barnvakt så att föräldrarna kan åka och jobba. Man kan ju inte göra så mycket åt det här, men det är ju bättre än att behöva gå uppför alla backar med väskor och kassar." säger Inger Good (sitter i taxibilen). Foto: Jannie Flodman