Tillbaka till ordinarie trafik i höst. Men uppmaningen från SL är fortsatt att inte resa om du inte måste. Foto: Läsarbild Mostphotos/Mitt i

SL möter stockholmarna med full styrka efter semestern

I mitten av augusti återgår kollektivtrafiken till ordinarie tidtabell igen – samma som innan pandemin tog fart. Men SL:s uppmaning till resenärer kvarstår: – Res inte med oss om du inte måste, det gäller även framöver, säger Aleksander Krajisnik.

  • Publicerad 12:02, 22 jul 2020

I sommar har SL stärkt sin sommartidtabell med fler turer än ett vanligt år, framför allt fler bussavgångar. Förstärkningsbussar står även redo att köras ut om det skulle bli många resenärer på en specifik avgång.

– Anledningen till att trafiken stärkts är för att undvika trängsel med anledning av coronaviruset, säger Aleksander Krajisnik, pressansvarig hos SL.

Aleksander Krajisnik, kommunikatör på SL. Foto: Pressbild.

Oklart vilket datum

Om knappt en månad, i samma veva som elever åter sätter sig vid skolbänken och många börjar arbeta igen efter semestern, återgår SL till ordinarie tidtabell.

– Från mitten av augusti rullar trafiken som vanligt igen, säger Aleksander Krajisnik.

Exakt vilket datum det handlar kan SL inte ge besked om än.

Svårt eller omöjligt att hålla avstånd i kollektivtrafiken

Undvik onödiga resor

Samtidigt kvarstår SL:s uppmaning till stockholmarna – att inte resa kollektivt om man verkligen inte behöver.

– Vi måste förhålla oss till Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, som fortfarande uppmana människor att arbeta hemifrån och hålla avstånd, säger Aleksander Krajisnik.

Hur länge tror du ni kommer uppmana folk att inte resa med er?

– Det lär inte förändras om en månad eller två. När det kommer andra direktiv från Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Stockholm står vi redo att ompröva vårt budskap, säger han.

Drog ner på avgångar

Strax innan pandemin tog fart beslutade SL att dra ner på bussavgångar, men kort efter skruvades trafiken upp igen. Bristen på personal, då människor blev sjuka eller stannade hemma, gjorde att det tog ett tag innan busstrafiken nästa var tillbaka till 100 procent igen.

Under en kort period var busstrafiken nere på i genomsnitt 60 procent av det ordinarie trafikutbudet.

– Även om vi hade tillgängliga bussar så hade vi inte tillräckligt med exempelvis chaufförer och depåpersonal. Har vi inte chaufförer kan vi inte köra bussarna, säger Aleksander Krajisnik.

Tvärbanan gick även ner något i trafik, men tunnelbanan, pendeltåg och andra lokalbanor har hela tiden kört 100 procent.

SL vill kunna neka resenärer med ny lag

Ingen stor ökning i höst

Enligt SL burkar resekurvan ett vanligt år gå upp efter sommaren från att ha gått ner vid midsommar.

– Vad vi kan se just nu så har vi inga indikationer på att det skulle bli någon markant ökning av resenärer den här hösten jämfört med tidigare år, säger Aleksander Krajisnik.

Hur ska man som resenär tänka då om man vill åka med er?

– Vi kommer inte säga vem som kan eller inte kan göra det, utan vi har tillit till våra resenärer. Däremot ser vi att det definitiv är flera som reser med oss än de måste. Därför är det viktigt att var och en ställer sig själv frågan om man verkligen måste göra det, säger han.