Vatten läcker in på Odenplans tunnelbane- och pendeltågsstation. Foto: Privat

SL måste bygga om vid Odenplan – igen

Odenplans stationshus har problem med läckande regnvatten.

  • Publicerad 12:41, 17 okt 2019

Hösten är här, och med den otaliga mängder regn. Måndagen var inget undantag.

Men det regnade lite för mycket. Så pass mycket att det började rinna in på Odenplans tunnelbanestation och en vattenpöl bildades vid uppgången mot Soltrappan och SL varnade för halka efter att området till viss del blivit avspärrat.

Vatten regnade in på Odenplans t-bana

– Problemet har varit känt ett tag, och vi har haft tillfälliga lösningar för att samla upp och leda bort vattnet tidigare, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL.

Då menade SL att det låg på staden att fixa läckan. Men är det ändrat. SL tar på sig att göra något åt detta.

Här är Odenplans NYA olovliga takhäng

Anledning till att det läcker in vatten beror på brister i ett tätskikt vid Soltrappan och marken nedanför. För att kunna åtgärda det måste markplattorna grävas upp, men dessa ligger på stadens mark.

– Vi kommer ta initiativ till att läckan åtgärdas. Vi kan inte ha att det läcker in vatten varje gång det regnar och staden verkar mottagliga i den frågan, säger Claes Keisu.

Strulet med soltrappan på Odenplan fortsätter

Exakt hur stort område som måste grävas upp runt Soltrappan är, enligt Keisu, ännu inte klart och är något som måste utredas vidare. Även vad kostnaden för ombyggnationen kan tänkas landa på är något som måste utredas framöver.

Äntligen: Soltrappan på Odenplan är öppen

Det har ju varit många problem med stationshuset och Soltrappan tidigare, är ni trötta?

– Man trodde att man var färdig med det efter tidigare renoveringar. Men så visade sig inte vara fallet, säger Claes Keisu.