Tunnelbanans röda linje får inte fler avgångar än vanligt. Det får däremot de gröna och blå linjerna. Foto: Sacharias Källdén

SL lovar fler avgångar än vanligt i sommar

Den 19 juni börjar SL:s sommartidtabell gälla. Det innebär färre avgångar i alla delar av länets kollektivtrafik. Men i år lovar SL fler avgångar än vanligt för att motverka trängsel.

  • Publicerad 14:38, 11 jun 2020

Sommaren är här och med den längre väntetider på buss, tunnelbana och tåg. Men när sommartidtabellen börjar gälla på midsommarafton den 19 juni är det inte en lika stor förändring i trafiken som vanliga somrar.

På grund av risken för trängsel har SL beslutat att stärka upp med längre tåg än vanligt, fler avgångar på tvärbanan och vissa pendeltåg- och tunnelbanelinjer, samt på 40 busslinjer i länet. Se faktarutan nedan för de ändringar som görs.

Risk för trängsel

– Även med en förstärkt sommartidtabell finns risk för trängsel. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt. Kan du välja ett annat färdsätt eller avstå från att resa kollektivt, gör det, säger Sara Catoni, tillförordnad chef på trafikförvaltningen, i ett uttalande.

För att undvika eventuell trängsel på bussar ska SL dessutom ha bussar på stand by, som kan sättas in med kort varsel.

Ett annat riskmoment i sommar är avstängningar som krävs för att renovera och bygga nytt i kollektivtrafiken. SL har lovat särskilda förstärkningar i samband med dessa.

Tunnelbana: Linje 17 från Skarpnäck och linje 18 från Farsta strand får tätare trafik under rusningstid. Tiden som man kör långa tåg förlängs på vardagskvällarna. På Blå linjen sätts fler avgångar in och fler långa tåg går i trafik mellan 6 juli och 9 augusti med anledning av Trafikverkets arbeten med Mälarbanan.

Buss: För att motverka trängsel och ge större möjlighet till alternativa resvägar utökas antalet avgångar på drygt 40 busslinjer i länet. Fokus ligger bland annat på utöka antalet avgångar på busslinjer som passerar länets sjukhus, för att sjukhuspersonalen ska kunna ta sig till jobbet. I alla trafikområden kommer det finnas bussar som snabbt kan sättas in om det blir för trångt ombord och vid behov för att anpassa trafiken utifrån nya resmönster.

Tvärbanan: Spårvagnarna på Tvärbanan får tätare trafik och går med 7–8 minuters turtäthet istället för 10 minuter mellan varje avgång på dagtid.

Roslagsbanan: På den del av Kårsta- och Österskärslinjen som tågen kör i sommar förstärks trafiken med fler långa tåg under rusningstid.

Pendeltåg: För att det inte ska bli för trångt ombord och för att minska trycket på sträckan Stockholm City-Flemingsberg, när Trafikverket stänger av Getingmidjan, ökar antalet avgångar mellan Tumba och Märsta med 33 procent. Samtliga tåg som går i trafik på sträckan kommer vara långa.

Källa: Trafikförvaltningen, SL

Visa merVisa mindre