Vaxholmsborna kan fortsätta att åka på SL-kortet till jobbet i över en månad till. Foto: Mostphotos

SL-kort på Waxholmsbåtarna kan permanentas

Det har varit populärt att åka på SL-kortet på Waxholmsbåtarna – och nu utreds försöket. Om det permanentas kommer SL-kortet att gälla i skärgården efter sommaren.

  • Publicerad 07:52, 27 mar 2019

Försöket med att låta SL:s periodkort (30-dagars, 90-dagars och årskort) gälla på skärgårdsbåtarna under lågsäsong pågick förra våren och under höstterminen.  Den 9 december var försöket slut.

Nu pågår en utvärdering av försöket, där berörda kommuner och de bolag som kör båtarna får säga sitt.

Under våren 2018 gjordes 66 772 resor. Försöket drog igång igen till hösten, och nu var det fler som upptäckt möjligheten. 97 523 resor registrerades då.

Bra magkänsla

Om trafikpolitikerna i Region Stockholm tycker att satsningen är värd pengarna kommer den att permanentas, med start efter sommaren.

– Jag vill inte föregå utvärderingen, men magkänslan säger mig att försöket landat väl, säger Michaela Haga (C) ordförande i sjötrafikutskottet.

Syftet med försöket har främst varit att få fler resenärer och på så vis förlänga säsongen för näringsidkarna i skärgården. Kostnaden för SL är det bortfall av intäkter som uppstår när de som annars löser enkelbiljett på båtarna i stället kan blippa sitt kort.

Bonus till Vaxholmspendarna

De som båtpendlar mellan Vaxholm och stan med SL-kortet har kunnat göra det vintertidtabellen ut, trots att försöket i den övriga trafiken avslutats.

Och nu får de ytterligare en bonus. De kommer att kunna åka på SL-kortet en månad extra, ända till den 9 maj.

– Försöket med Vaxholmspendeln har varit lyckat. Det har underlättat för många resenärer som inte har så nära till annan kollektivtrafik, säger Michaela Haga.

Båten går från Ramsö/Rindö via bland annat Tynningö, Vaxholm, Riset, Gåshaga, Nacka strand och in till Strömkajen, och tillbaka.

Populärt båtpendla

Och antalet resande har ökat under de två säsonger som försöket pågått.

Mellan den 7 januari och den 22 mars tog 11 436 resenärer Vaxholmspendeln, mot 10 158 samma period året innan, en ökning med nästan 13 procent.