För att minska smittspridningen får stockholmarna nu gå på bussen i de bakre dörrarna. Foto: Christian Lärk

SL kan tvingas begränsa antalet passagerare

Kollektivtrafiken ska fortsatt rulla men antalet passagerare per fordon bör begränsas, menar Folkhälsomyndigheten. Nu finns alltså risk att även tunnelbanan påverkas av coronaviruset.

  • Publicerad 15:29, 1 apr 2020

Under onsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya direktiv med anledning av regerings tidigare förbud mot sammankomster med fler än 50 personer.

– Vi anser att utövarna som ska köra i den omfattning som krävs för att minska risken för trängsel. Alltså inte skära ner så att det uppstår onödig trängsel, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Än så länge har varken tunnelbanan eller pendeltågen påverkats av coronaviruset utan kört som vanligt. Men om tågen fortsatt kommer att stå utan påverkan återstår att se.

Färre passagerare?

I de nya direktiven står också att antalet passagerare per fordon bör begränsas för att minska smittspridningen. Hur detta kommer att påverka kollektivtrafiken i Stockholm ska SL utreda.

– Vi måste sätta oss ner och kolla på direktiven och sen diskutera med samtliga trafikutövare för att se hur vi går vidare, säger SL:s presskommunikatör Aleksander Krajisnik.

Mer info kommer

SL kommer att kommunicera ut information inom kort. Tills dess uppmanar Aleksander Krajisnik stockholmarna att ta sitt eget ansvar – även i kollektivtrafiken.

– Varje enskild person har ett stort ansvar. Stanna hemma om du är sjuk och jobba hemma om du kan för att underlätta för våra chaufförer.

Fakta

Nya direktiv

Allmänna råd för kollektivtrafik 

För att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel bör verksamheterna:

  1. Se till att kollektivtrafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel.
  2. Begränsa antalet passagerare per fordon.
  3. Informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning.

Dessutom bör alla äldre över 70 år bär undvika kollektivtrafiken helt.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten
Visa merVisa mindre

Andra tidtabeller för bussar

Bussarna kör enligt helgtidtabell med extrainsatta avgångar på morgon och eftermiddag.

Till en början uppstod trängsel på bussarna när SL förra veckan valde att dra ner på antalet avgångar på grund av personalbrist. SL var i efterhand självkritiska och menade att det var ett beslut som funkade bra i teorin men sämre i praktiken.

– Vi har regelbundna telefonkonferenser med alla inblandade för att skapa oss en så bra bild av läget för att i nästa led fatta rätt beslut för stunden. Det här är ett klockrent exempel på att vi tog fel beslut, sa SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg .

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef SL. Foto: Pressbild