Det ser enkelt ut. Men det kostar SL en massa pengar varje år. Foto: Åsa Sommarström

SL förlorade 750 miljoner - fyrdubblar kontrollerna

"Vi ska ta tillbaka kollektivtrafiken till det hederliga Stockholm", säger SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M)

  • Publicerad 14:58, 5 maj 2021

Plankandet under pandemin medförde förluster för regionen på 750 miljoner kronor ifjol, enligt uppgifter från trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). Det är en ökning med 480 miljoner jämfört med 2019. Mest av allt ökade plankandet på bussar, pendeltåg och på resor längs tvärbanan.

Fjolåret präglades av ett mörker vi inte har råd med i år.

Lättare att kliva på utan biljett

Under pandemin har SL i perioder dragit ner på kontrollerna på grund av smittorisken. Sedan ifjol har passagerare kunnat kliva på bak i bussen vilket gjort att man inte haft möjlighet att blippa sitt kort utan har fått använda mobilen för att köpa enkelbiljetter.

– Fusket ombord på våra bussar ökade med hela 1000 procent i fjol och vissa dagar reste uppemot åtta av tio utan att göra rätt för sig. Det var inte ett stolt ögonblick i kollektivtrafikens historia. Fjolåret präglades av ett mörker vi inte har råd med i år, säger Christofer Tamsons, i en kommentar.

S och V kritiska till fler kontrollanter i SL-trafiken

Tamsons SL:s ordförande vill ha hårdare tag för att komma åt fusket i kollektivtrafiken Foto: Erik Lejdelin

M vill ha fler kontroller och hårdare straff

Hans nya strategi är att fyrdubbla kontrollerna i år, jämfört med i fjol.

– Steg för steg ska vi ta tillbaka kollektivtrafiken till det hederliga Stockholm. Biljettkontrollerna ska fyrdubblas jämfört med i fjol och fler riktade kontroller ska genomföras. Samtidigt måste lagstiftarna ge oss möjlighet att själva bestämma nivån på tilläggsavgifter, att kunna skärpa påföljderna vid återkommande plankning och se över möjligheterna att utdöma andra påföljder än böter, säger Kristoffer Tamsons.

SL är inte ensamma om att trappa upp i striden mot plankarna. I Göteborg pågår också en offensiv med fler kontrollanter än någonsin i kollektivtrafiken.

Siffrona kommer från SL:s fuskrapport

Varje år publicerar SL en fuskrapport för att se hur mycket folk har plankat och vilka förluster i form av uteblivna intäkter som det medför.

2019 var intäktsbortfallet 270 miljoner kronor, en minskning med 10 miljoner kronor jämfört med 2018.

I den ännu opublicerade rapporten för 2020 uppger Kristoffer Tamsons att siffran för 2020 uppgår till 750 miljoner.

Källa: Stockholms läns landsting

Visa merVisa mindre