Förvirrat. Gustavsbergsbon Tova Jones, 21, är en av flera som upplever den nya busshållplatsen vid Medis som förvirrande. Foto: Sacharias Källdén

SL får kritik för nya rusningsbussar på Söder

Försenade bussar, otydlighet kring var hållplatsen egentligen ligger och trångt på vägarna. Flera resenärer upplever den nya hållplatsen för Nackabussarna som minst sagt stökig.

  • Publicerad 15:53, 4 sep 2018

Det var i början av augusti som vi rapporterade att fyra busslinjer från Nacka och Värmdö skulle få Medborgarplatsen – närmare bestämt på Götgatan mellan Skrapan och Medis – som slutstation istället för Slussen från och med den 20 augusti.

Den nya lösningen gäller de så kallade rusningslinjerna till och från Nacka som under morgnar och eftermiddagar nu kör via Folkungagatan, Renstiernas gata, Ringvägen/Skanstull och upp till Medis, för att lätta på trycket vid Slussen medan byggnationerna pågår. Detta efter att den tillfälliga Slussenterminalen som togs i bruk i maj var enligt SL själva "underdimensionerad".

Bussar i rusningstid ska ledas in på Södermalm

Under de två veckor som omdragningen hittills pågått har dock flera resenärer upplevt det som bökigt. Staden har tagit emot 102 synpunkter – varav endast 2 är positiva. Övriga är kritik mot att det nu framförallt tar längre tid att resa.

Nackabon Johnny Carlberg, 52, som färdas på sträckan varje dag, tycker att busshållplatsen borde ha placerats på Folkungagatan istället.

– Det känns stökigt. Förutom att det innebär ett extra byte så är det väldigt mycket trafik och människor just här, ofta måste tre-fyra bussar trängas på raken. Skulle man lagt hållplatsen på Folkungagatan skulle det finnas mer plats och bussarna skulle också slippa ta sig igenom den här trafikerade korsningen.

SL:s icke-svar på sjuka busskön vid Slussen

Även 21-åriga Tova Jones från Gustavsberg tycker att den nya lösningen hittills är långt ifrån optimal.

– Jag går upp tidigare varje dag eftersom bussarna ofta är sena, det kanske tar tid för busschaufförerna att få nya sträckan att sätta sig, men jag hoppas att man kan få ordning på det så att alla byten kan klaffa. För min del upplevde jag Slussen som betydligt mindre struligt, där var det också tydligt skyltat var man skulle gå medan man här lätt kan tolka det som att bussarna stannar vid just Medis, alltså Björns trädgård, och inte nere vid Seven eleven.

Pepp. Hammarbyhöjden-bon Farhad Mazi, 33, som åker Nackabuss för första gången från nya hållplatsen, tycker enbart den är positiv eftersom han själv kommer söderifrån. Foto: Sacharias Källdén

Tjockt. Många Nackaresenärer ska fram till den nya busshållplatsen på Götgatan. Foto: Sacharias Källdén

Söderortsbon Farhad Mazi, 33, som själv ska ta bussen från Medis för första gången för att besöka en kräftskiva i Nacka, är dock positiv.

– För oss som kommer söderifrån är det ju en jättebonus att slippa åka in till Slussenkaoset.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SL:s presskommunikatör Claes Keisu motsäger dock att den nya omdirigeringen skulle innebära förseningar. Enligt honom är linjerna som flyttats i snitt inte mer sena till ändhållplatsen nu än de var till tillfälliga Slussenterminalen.

– Nu har de dock sex minuter längre körtid till ändhållplatsen Medis, vilket naturligtvis kan uppfattas som en försening, säger han och tillägger att man kan välja att gå av vid Skanstull istället och ta tunnelbanan mot stan, som i regel går snabbare än bussen.

Kan pågå till 2025

Claes Keisu säger att det idag råder platsbrist på Folkungagatan, vilket är anledningen till att den nya hållplatsen ligger där den ligger. Han tipsar också resenärerna om att kika på kartbilden i SL:s app, som tydliggör var bussarna går ifrån.

SL har varken tidigare eller nu något besked om exakt när Nacka-bussarna ska dirigeras tillbaka till Slussen.

– Det blir så länge som trafiksituationen för Slussen behöver avlastas, eventuellt fram tills Nya Slussen är klart.

Nya rusningslinjerna på Södermalm

Buss 423 (Slussen-Gustavsbergs Lugnet), 442X (Slussen-Boo backe/Orminge centrum), 446 (Slussen-Västra Orminge) och 449 (Slussen-Ektorp) kör i dag in i stan via Ersta sjukhus på Folkungagatan, ner via Renstiernas gata till Ringvägen/Skanstull och stannar slutligen på Medis (Götgatan mellan Skrapan och Medis).

På eftermiddagarna utgår bussarna från Medis och kör via Ersta sjukhus på Folkungagatan direkt ut mot Nacka och Värmdö, och trafikerar då alltså inte Skanstull och Ringvägen.

Bussarna stannar inte vid Slussen överhuvudtaget. Den närmsta stationen är Londonviadukten. Resenärer som ska byta till tunnelbanan hänvisas av SL till Skanstull.

Visa merVisa mindre