SL-bussen har kört på deras bil – sex gånger

Det blir rejält trångt på slingriga Jungfrudansen när bussar möts bredvid en rad parkerade bilar. Tommy och Sigun har fått bilen påkörd flera gånger. Nu lovar Arriva att se över turen.

  • Publicerad 08:11, 27 sep 2018

En redig buckla och skrap i lacken, det är resultatet från senaste smällen. Tommy Rosén skakar på huvudet.

– ”Nu igen”, det var så jag tänkte. Bara att ringa runt då, till försäkringsbolag, bilfirma och plåtverkstad. Tröttsamt, konstaterar han.

Höger framhjul hade dunsat upp på trottoaren av smällen, så kanske finns skador som inte går att se. I veckan blir det skadebesiktning.

– Men det var värre förra gången. Då hade bussen kört sönder både lampor och hjul, man fick bärga bilen.

Trångt när bussar möts

Tommy och Sigun Oldberg bor här på Jungfrudansen och har sin bil parkerad i en handikappruta vid busshållplats Skoga. Här passerar buss 113, som går mellan Solna Centrum och Blackebergs gård, i bägge riktningar.

Föraren lämnade en lapp på bilrutan.

Problemet uppstår vid bussmöte vid hållplatsen, det blir ordentligt trångt för två bussar och en rad parkerade bilar att få plats på den smala, krökta vägen. Ibland för trångt, och då är Tommy och Siguns bil närmst sörjande.

– Vi har räknat på det – sex gånger har vi fått vår bil krockad av bussen, berättar Sigun.

– Det tar mycket energi, man blir ju förbannad. Man kan tänka att de flesta klarar sig utan bil ett tag, men bilen är Tommys ben. Han är fast här utan den, säger Sigun.

”Enkelrikta”

Senaste krocken i mitten av september bevittnades av en granne och då satte Arrivas förare en lapp med info om skadetillfället på bilrutan. Fem gånger har busschauffören själv anmält skada och bussbolaget har då stått för reparationskostnader, berättar de.

Tommy och Sigun vill att bussturen enkelriktas för att undvika trånga bussmöten.

Nu vill Tommy och Sigun att buss 113-rutten ses över. På Jungfrustigen går bussarna i en cirkel – onödigt, tycker de.

– Vi vill att man enkelriktar busslinjen. På så sätt kan SL ta bort flera busshållplatser och det blir mer rum för parkeringar på gatan. Det behövs, enormt mycket mer folk och bilar finns i området idag, säger Sigun.

Arriva: ”Ska utredas”

Sedan en tid tillbaka är det entreprenören, i detta fall Arriva, som har planeringsansvar för turerna. Att buss 113 kör i två riktningar på Jungfrudansen är för att tydliggöra riktningen för resenärer, uppger Arriva. Bolaget har inte fått indikationer om problem på sträckan, säger Izhak Dan, kommunikatör på Arriva.

– Men jag ser på Google maps att det är krokigt och ganska smalt. Nu när problemet blivit belyst så ska våra trafikplanerare titta på det här. Vi är inte alls främmande för att köra bara i en riktning på Jungfrudansen, säger Izhak Dan.

När det skulle kunna ske är oklart.

– Man ändrar inte en linjesträckning på två veckor. Jag kan inte säga om det kommer ske i år eller nästa, men det ska utredas, säger Izhak Dan.