Dags igen – från torsdagen är det påstigning bak i bussen som gäller. Foto: Johan Thornton

SL-beslutet: Bussarnas framdörrar stängs

Ökande smittspridning och skärpta restriktioner har fått SL att hörsamma kravet på att hålla framdörrarna stängda på bussarna. Beslutet gäller från och med torsdag.

  • Publicerad 11:08, 12 jan 2022

På tisdagkvällen kom beskedet till bussbolagen: framdörrarna får hållas stängda på SL:s bussar, och resenärerna får kliva på bak i bussen.

Bussbolag vill stänga framdörrarna på bussarna

Då hade dörrarna på Nobinas bussar på Södertörn och i Södertälje varit stängda sedan klockan 15.30, sedan skyddsombuden lagt skyddsstopp.

– Vi satte skyddsstopp, med omedelbar verkan, på grund av den ökade smittspridningen, som enligt oss är en fara för liv och hälsa, säger Pia Koponen, samordnande arbetsplatsombud vid Kommunal.

På onsdagsmorgonen hävde de skyddsstoppet.

Från torsdag

SL:s beslut att hålla framdörrarna stängda gäller från torsdag den 13 januari och månaden ut, till att börja med.

– Vi stänger framdörrarna för att säkra att trafiken kan gå för fullt. Då är det extra viktigt att våra resenärer tar ansvar och betalar för sin resa, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och VD för SL i ett pressmeddelande.

Intäkter uteblev

Framdörrarna har hållits stängda tidigare under pandemin, något som enligt SL kostade 100 miljoner kronor i månaden i minskade biljettintäkter, då resenärer inte kunde, eller ville, blippa sin biljett.

"Alla som åker buss måste ha en giltig biljett. SL rekommenderar biljettköp i app för den som inte har giltig periodbiljett. Under perioden kommer SL förstärka med kundservicevärdar, för hjälp med att ”blippa” vid bakdörr där det går, samt förstärka biljettkontrollerna" skriver de i pressmeddelandet.