Minns ni hur Östermalmstorg såg ut?! Det var några år sedan torgytan var frigjord – och nästa år kan torget rivas upp. Foto: Mostphotos

SL behöver gräva upp Östermalmstorg för att rädda tunnelbanan

Nästa år tas tillfälliga saluhallen bort från Östermalmstorg. Men vänta er inte något torghäng närmsta tiden – trafikförvaltningen måste gräva upp torget för att rädda tunnelbanan.

  • Publicerad 06:16, 23 okt 2019

Mitt i Östermalm berättade tidigare i veckan att torghandlarna på Östermalmstorg riskerar att bli bortkörda från torget nästa år.

Efter 40 år på Östermalmstorg vet inte Ola om han får vara kvar

Skälet är bland annat att trafikförvaltningen i regionen (SL) behöver behöver gräva upp stora delar av torget för att fixa tätskiktet ovanför tunnelbanan så att vatten inte rinner ner och förstör stationen och delar av spårtunnlarna som ligger under torget.

– Tätskiktet är från 1965. Vi behöver säkra på livslängden på anläggningen. Det här är ett bra tillfälle att göra nödvändiga arbeten på tunnelbanan, säger Claes Keisu på trafikförvaltningens presstjänst.

Tidplanen är oklar

Men exakt hur trafikförvaltningens arbete ska gå till, när det ska ske och hur lång tid det kan ta är oklart. Först måste man få tillgång till torget för att se status på tätskiktet, hur ledningarna är dragna under torget och hur statusen på betongvalvet ovanför stationen är.

– Först när torget är frilagt och vi kommer åt kan vi börja titta för att göra en ordentlig tidplan, säger Claes Keisu som betonar att inga beslut är tagna av tjänstemännen och politikerna i regionen ännu.

Men enligt Claes Keisu är en uppskattning att det fysiska arbetet på torget kan ta runt tre månader att utföra, men det kan ta längre tid också säger han.

Kan behöva ta hela torget

Hur stor del av torget som måste grävas upp är också osäkert. Östermalmstorgs station och själva spårtunneln ligger under ungefär 60 procent av torgytan. Det kan dessutom behövas plats på torget för att förvara alla maskiner också.

– I värsta fall kan vi behöva ta hela torget i anspråk men vi vet inte än. Vi måste frilägga först och se hur omfattande arbetet blir, men det får inte vara mer än nödvändigt, säger Claes Keisu.

Göra allt på en gång

Den 1 mars börjar den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg att tas ner av en framtida köpare. Tre månader räknas det ungefär ta och sedan ska staden ta bort betongplattan som hallen står på.

Därefter behöver SL fixa tätskiktet vid torget ovanför tunnelbanan och till slut ska trafikkontoret återställa och utveckla Östermalmstorg.

– Det här måste göras förr eller senare och nu har vi ett bra tillfälle. Näringsidkare och boende vid Östermalmstorg ska inte behövas drabbas av att man tvingas gräva upp torget två gånger, säger Claes Keisu.