Biljettkontroller görs sedan tidigare vid inpassering till tunnelbana och pendeltåg. Nu ska de även göras vid utpassering från bussar och lokalbanor. Foto: Mikael Andersson

SL återupptar kontroller vid bussar och lokalbanor

I april beslutade SL att upphöra med sina biljettkontroller efter stark kritik från resenärer som var rädda att bli smittade. Nu rullar SL ut delar av biljettkontrollerna igen.

  • Publicerad 14:55, 28 jul 2020

I morgon, den 29 juli, återupptar SL kontrollerna igen på bussar och lokalbanor. De lovar att göra det på "ett sätt där risken för smittspridning är ytterst liten".

Sedan tidigare har SL återinfört kontrollerna vid inpassering till pendeltåg och tunnelbana.

– Det sker på sådant sätt att det är möjlighet att hålla avstånd till varandra när kontrollerna utförs. Är det riktigt mycket folk så kommer inte kontrollanterna tränga sig in för att göra biljettkontroll, säger Claes Keisu, presskommunikatör hos SL.

Fuskandet har ökat

Enligt SL har fuskåkandet i kollektivtrafiken ökat under krisen. Frånvaron av kontroller lyfts fram som en av huvudanledningarna.

I maj registrerade SL:s stationsvärdar vid pendeltågsstationerna 70 000 personer som hoppade över spärrarna. Samma månad 2019 registrerades 48 000 personer. I juni var siffran 80 000.

– Siffrorna från pendeltågen indikerar ett väldigt omfattande fuskande. Antalet resenärer har i princip halverats. Men plankningarna har nästan fördubblats, säger Claes Keisu.

– Så nu skickar vi en signal till stockholmarna att de kommer bli kontrollerade och att de kommer riskera tilläggsavgift om de inte har giltig biljett. Det tror vi kommer öka benägenheten hos folk att se till att de har det.

När återgår kontrollerna till det normala?

– Det beror på utvecklingen av pandemin och vilka bedömningar Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm gör. Vi gör det här ett steg i taget, säger Claes Keisu.